• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 vitamina koji mogu uticati na nesanicu: Probajte da povećate njihov unos

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se često vrtite po krevetu, ond aje moguće da imate problem sa vitaminima

  • 0
Bolest, depresija Foto: Freepik.com

U zavisnosti od toga kakav ste dan proveli, takav će vam biti i san.

Naime, bitan je unos vitamina i minerala da biste pred počinak bili "stabilni" sami sa sobom i da noć provedete u najboljem redu. Ipak, dešavaju se i nesanice, a ukoliko imate problem sa njima, onda te probleme mogu prouzrokovati i sledeći vitamini.

Ako ih nemate dovoljno u organizmu, možete se vrteti celu noć po krevetu, a to je nešto što najmanje želite, posebno ako vas sutradan čeka naporan i stresan dan.

Nedostaci kojih vitamina mogu dovesti do nesanice?

Vitamin D

Nedostatak vitamina D, poznatog i kao vitamin sunca, pogađa otprilike 41 odsto Amerikanaca, prema studiji objavljenoj u Nutrition Research 2011. Vitamin D se uglavnom proizvodi kada je telo izloženo suncu, a nalazi se samo u nekoliko namirnica poput ribe i nekih mlečnih proizvoda, piše "Bustle".

Vitamin C

Ovaj vitamin nije samo dobar za borbu protiv prehlade, već može pomoći u smanjenju hormona stresa kao i u eliminisanju lošeg snu. Osim što jedete pomorandže, nivo vitamina C možete povećati jedući kelj, brokoli, paprike i jagode.

Kalcijum

Studija objavljena 2015. godine u Journal Of Sleep Research otkrila je da ljudi sa normalnim nivoom kalcijuma lakše zaspe od onih sa njegovim nedostatkom, verovatno zato što im kalcijum snižava krvni pritisak. Kalcijum pomaže u povećanju proizvodnje melatonina, zbog čega bi nas hrana bogata kalcijumom, poput mlečnih proizvoda, mogla učiniti pospanijim.

Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Vitamin B12

Vegani i vegetarijanci posebno moraju da paze na nivo B12, jer se on uglavnom nalazi u životinjskim proizvodima. Nedostatak ovog vitamina povezan je sa depresijom i problemima sa spavanjem. Ako počnete da primećujete ove simptome posle prelaska na biljnu ishranu, možda bi trebalo da uzimate suplemente.

Magnezijum

Nedostatak magnezijuma je povezan sa lošim spavanjem, kao i sa anksioznošću i depresijom. Pokazalo se da povećanje nivoa magnezijuma smanjuje šanse da zaspite tokom dana, prema studiji Nutrients iz 2018. godine. Magnezijum se često preporučuje pacijentima sa anksioznošću ili depresijom, ali može biti od koristi svima. Možete ga pronaći u tamnom lisnatom zelenilu, orasima, semenkama i tamnoj čokoladi.

Vitamin B6

Kao i kalcijum, i vitamin B6 pomaže telu da pretvori triptofan u serotonin, koji reguliše raspoloženje i nivoe melatonina. Nedostatak vitamina B6 je povezan sa lošim kvalitetom sna. On se može naći u hrani kao što su slanutak, losos, lubenica i spanać.

Melatonin

Telo prirodno proizvodi melatonin, ali faktori poput jakog svetla ili čak ishrane mogu smanjiti proizvodnju melatonina i otežati spavanje noću. Postoji mnogo načina za prirodno povećanje nivoa melatonina, kao što je smanjenje izloženosti plavoj svetlosti i jedenje godži bobice, oraha ili ananasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje