• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lista 7 najzdravijih orašastih plodova prema stručnjacima: Da li volite da ih jedete?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li neke već redovno jedete

  • 0
orašasti plodovi Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi ne bi trebalo da se jedu u većim količinama zbog masti i ostalih nutritivnih vrednosti koje nose sa sobom, a kojih ne bi trebalo da bude previše u organizmu.

Istina je da su zdravi, umereno, a prema stručnjacima ovo je lista sedam plodova koji su poželjni da se konzumiraju.

Pistaći

pistaći, orašasti plodovi Foto: Unsplash/josue rosales

Ne bi trebalo da nas čudi što su oni na mestu broj jedan. Odličan su izvor biljnih proteina i jedna su od retkih biljaka koje sadrže svih devet esencijalnih amino-kiselina u adekvatnim količinama, piše "Prevention". Možete ih posuti po pečenom povrću da dobijete hrskav ukus ili ih možete ubaciti u čašu jogurta.

Orasi

Orah, orasi Foto: Pixabay

Smatraju se da su hrana koja donosi dobro raspoloženje, a studije su otkrile da orasi promovišu kognitivno i mentalno zdravlje zbog antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava. Preporuka je da ih čuvate u frižideru ili zamrzivaču da se ne bi pokvarili zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina.

Brazilski orasi

brazilski orah Foto: Pixabay

Samo jedan komad brazilskog oraha može vam dati više od dnevne preporučene vrednosti za selen, esencijalnu komponentu koja igra ključnu ulogu u reprodukciji, zdravlju štitne žlezde i prevenciji oštećenja ćelija i infekcija. Uživajte u njima sitno iseckanim na jogurt ili izmiksanim u smuti.

Bademi

bademi Foto:Pixabay

Zahvaljujući zdravom sadržaju mononezasićenih masti, bademi su dobri za srce, a takođe su bogat izvor vlakana, kalcijuma, magnezijuma i vitamina E. Bademovo brašno je ukusan dodatak u pecivima sa orašastim plodovima, narezani i tostirani bademi predstavljaju odličan dodatak salatu, a seckani bademi se dobro slažu uz ovsene pahuljice.

Kikiriki

kikiriki Foto: Pixabay

Iako je tehnički mahunarka, kikiriki se često konzumira kao orasi i nudi zdrave masti i proteine. Kikiriki ima više proteina od većine orašastih plodova. Uživajte u kikirikiju posutom preko karija ili čorbe, pomešanom u energetske zalogaje.

Indijski orah

indijski orah, orašasti plodovi Foto: Unsplash/Jenn Kosar

Indijski orah sadrži niz esencijalnih minerala kao što su cink, bakar, magnezijum i mangan, koji je ključ za proizvodnju energije, za  podršku imunitetu i zdravlje kostiju. Ubacite ih u pomfrit, ispecite ih sa prstohvatom soli ili prokuvajte sa vodom i začinima, pa napravite pire kao kremasti sos za testeninu.

Lešnici

lešnik, lešnici Foto: Unsplash

Nije ni čudo što se lešnici savršeno slažu uz čokoladu: blago slatki i veoma bogati. Dekadentni zalogaji su puni antioksidanata koji štite telo od oksidativnog stresa. Kombinujte ih sa drugim orašastim plodovima i suvim voćem za vrhunski miks koji je idealan za grickanje u pokretu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da napravite savršeno marinirani kikiriki

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje