• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opra Vinfi priznala da koristi i lekove za održavanje težine: "Dosta mi je sramoćenja"

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Gojaznost je bolest. Ne radi se o snazi volje"

  • 1
Oprah Winfrey, Opra Vinfri Foto: Tanjug/AP

Opra Vinfri sada uzima lekove za mršavljenje kako bi joj pomogli da održi napredak koji je ostvarila na svom višedecenijskom putu ka gubljenju kilograma, navodi "People".

Čuvena Opra je podelila da je koristila lekove koji su joj propisani i za koje je osećala da su joj potrebni, kao sredstvo protiv jo-jo efekta. Nakon pet decenija borbe sa svojom težinom, doživljavanja sramoćenja od strane medija, ona ima drugačiju perspektivu na svoj odnos sa hranom i svojim telom.

- Shvatila sam da sam krivila sebe svih ovih godina što sam gojazna, i imam predispoziciju koju nikakva snaga volje neće kontrolisati. Gojaznost je bolest. Ne radi se o snazi volje - radi se o mozgu.

To je stav koji je počela da zauzima nakon što je vodila razgovor pod nazivom "Stanje težine" u septembru kao deo serijala "The Life You Want". Tamo su se ona i grupa medicinskih profesionalaca pozabavili ne samo funkcijom lekova za mršavljenje, već i sramotom i stigmom oko razgovora o gojaznosti i gubitku težine - onoj koju je Vinfri iskusila iz prve ruke.

- Ismevati mene je bila sportska disciplina 25 godina. Krivili su me i sramoti li me, krivila sam i sramotila sebe - rekla je ona u svojoj priči za "People".

Kako su razgovori o lekovima za mršavljenje postali sve popularniji, Vinfri je i dalje imala rezerve prema korišćenju takvih lekova. Iako je rekla da je to preporučila ljudima mnogo pre nego što je i sama krenula u to, Vinfri je odlučila da nastavi da se oslanja isključivo na promene u načinu života koje je već napravila.

- Poslednji obrok jedem u 16 sati, pijem galon vode dnevno i koristim principe "WeightWatchers-a" za brojanje kalorija. Bila sam svesna lekova za gubitak težine, ali sam osećala da moram da dokažem da imam snage volje da to uradim - rekla je ona.

Diskusija koju je vodila na tu temu je promenila njen stav da treba da ih se kloni kako bi drugima dokazala da joj ne manjka snage volje.

- Činjenica da postoji medicinski odobren recept za kontrolu težine i održavanja zdravlja, tokom mog života, se čini kao olakšanje, kao iskupljenje, kao poklon, a ne nešto iza čega bih se mogla sakriti i zbog čega bih ponovo bila ismejana.

Vinfri je rekla da za nju lek "utišava buku hrane". Ali ona se i pored lekova i dalje pridržava rutina zdravog načina života.

Dok kreće u ovo najnovije poglavlje svog zdravstvenog putovanja, ona je spremna da blokira i buku koja dolazi od kritičara.

- Apsolutno sam završila sa sramoćenjem koje dolazi od drugih ljudi, a posebno od svog - rekla je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Cubaka

    14. decembar 2023. | 12:50

    Bolje da ljulja nego da zulja.

    Podelite komentar