• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbolja ishrana posle izlečenja raka dojke: Fokus je na određenoj grupi namirnica

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je u pitanju rak dojke, istraživanja sugerišu da, pošto je to često hormonski vođena bolest, kontrolisanje kilograma i upravljanje pravilnom ishranom može biti od velike pomoći tokom lečenja

  • 0
mediteranska hrana, hrana, salata Foto: Shutterstock/Okrasiuk

Osoba koja je preživela bilo koju vrstu raka mora posle toga da vodi računa o hrani koju unosi u organizam. Sve se menja, pa i način ishrane.

Kada je u pitanju rak dojke, istraživanja sugerišu da, pošto je to često hormonski vođena bolest, kontrolisanje kilograma i upravljanje pravilnom ishranom može biti od velike pomoći tokom lečenja, piše "Health US news".

Iako ne postoji najbolja dijeta posle preživljenog raka dojke, ipak bi izbegavanje viška kilograma bilo poželjno. Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da će pacijenti sa rakom dojke doživeti komplikacije sa gojaznošću ali i doživeti ponovnu pojavu raka. Osim toga, većina karcinoma dojke dijagnostikuje se kod žena starijih od 50 godina, u periodu kada nastupa menopauza, tako da je upravljanje težinom ključno.

- Nemamo mnogo dokaza da će konzumacija određene hrane pomoći, ali uravnotežena ishrana je (najbolji) pristup - kaže Gertrad Maskarinec, pomoćnik direktora za obrazovanje i obuku za istraživanje raka na Univerzitetu Havaja.

Oslić na mediteranski način Foto: Shutterstcock

Kako izgleda uravnotežena dijeta za gubitak težine?

- Najbolje je da ona bude bogata svežim voćem i povrćem sa malo prerađene hrane i zasićenih masti - kaže doktor Sagar Sardesai, pomoćnik profesora i komedicinski direktor programa za dojke visokog rizika u Sveobuhvatnom centru za rak Univerziteta Ohajo.

Osim toga, najbolje i da usvojite mediteranski pristup ishrani.

Mediteranska dijeta se konstantno nalazi na prvom mestu na ukupnoj listi najboljih dijeta u Americi.

- Najbolja dijeta za zdravlje uopšte i za smanjenje rizika od raka dojke je pristup mediteranskom načinu života, koji se fokusira na ugljene hidrate od celog zrna sa gomilom povrća i voća - kaže Džastin Fridman, klinički dijetetičar i mentor razmišljanja u privatnoj praksi.

Ova dijeta naglašava zdrave masti, koje mogu smanjiti upalu, rizik od raka i pomoći da tretman bude efikasniji. U namirnice koje su poželjne da se jedu su maslinovo ulje, avokado, orasi, laneno seme i losos. Samo budite sigurni da ih jedete umereno jer mogu biti kalorični. Svi oni koji preferiraju ovaj način ishrane trebalo bi da jedu masnu ribu, mahunarke, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, dok je ograničen unos crvenog mesa i piletine, prerađene hrane i dodatih šećera.

Saveti o ishrani za bolju ishranu tokom lečenja raka dojke

Jedenje tokom lečenja raka dojke nije uvek lako. Međutim, važno je da telu date ishranu koja mu je potrebna da se nosi i sa rakom i sa tretmanima, što može biti izazovno.

  • Planirajte unapred dane kada se osećate bolje
  • Pojednostavite kupovinu
  • Kuvajte i zamrznite veće količine hranljive hrane
  • Tražite podršku
  • Shvatite da se vaš apetit i preferencije mogu promeniti
  • Neka bude jednostavno
  • Ograničite alkohol i šećer
  • Ostanite hidrirani

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Acibadem Bel Medic i International Womens Club organizovali panel koji edukuje o raku dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje