• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tečnost iz crvenog mesa nije krv: Otkrivena najveća zabluda

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju je voda pomešana sa proteinom po imenu mioglobin

  • 0
biftek, biftek sa krvi, krv iz bifteka, meso, crveno meso Foto: Shutterstock/Vladimir Kolen's

Sigurno je da vam se dešavalo da kupite svež odrezak mesa koji, kada počnete da ga sečete ili samo stavite u tiganj da ga pržite, počne da ispušta crvenu tečnost. I svi verujemo da je to krv - ali posle ovog teksta više to nećete misliti.

Naime, stručnjaci su došli do iznenađujućeg otkrića.

Kuvar Vade Vistling objasnio je da će previše pripreme mesa uvek ostaviti "manje ukusan i suvi biftek", a sa njim se i šef kuhinje Lorent Turundel složio rekavši da je naručivanje srednje spremljenog bifteka najbolji način da zadržimo prirodan ukus mesa koji on sa sobom nosi, piše "Joe.co.uk".

Šta je onda rešenje?

Preporuka je da jedete srednje spremljen biftek, odnosno nemojte ga pržiti do kraja jer će tako postati suv i neće biti ukusan. Biftek koji više izgleda živ nego pržen čak i posle pripreme u tiganju, daće telu potrebnu količinu gvožđa i fosfora koji mogu sprečiti umor. Gvožđe će omogućiti potrebnu količinu kiseonika u krvi, dok je fosfor dobar za zdravlje kostiju.

Čak i ako vidite da iz mesa "izlazi krv", znajte da to ona nije.

@ohdavid_ Did you know? 👀🥩 #bbq #cooking #meatlovers #mediumrare #foodie #learnontiktok ♬ original sound - Cameron Parker

Prilikom klanja životinje, krv se uklanja tako da i posle tog procesa u mišićnom tkivu ostaje vrlo malo krvi. Ta crvena tečnost je zapravo voda pomešana sa proteinom koji se zove mioglobin i koji je zapravo ružičaste boje, ali nam deluje kao da je više crvena zbog boje mesa iz kog curi.

Pomenuti mioglobin je razlika između belog i crvenog mesa - što meso ima više ćelija mioglobina, meso će biti crvenije.

Ukoliko meso ipak spremite onako kako inače u Srbiji spremamo - možda čak i reš pečeno - znajte da može biti povezano sa visokim krvnim pritiskom.

Nikad ne biste rekli, zar ne?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koliko u mesu u Srbiji ima aditiva i kako da prepoznamo najkvalitetnije proizvode

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje