• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li vas boli stopalo: Evo šta da radite ako imate plantarni fascitis

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predisponirajući faktori kao što su ravni tabani, visoki svodovi stopala ili dugotrajno stajanje povećavaju rizik od razvoja plantarnog fasciitisa

  • 0
Plantar fasciitis Foto: Shutterstock

Plantarni fasciitis je najčešći uzrok hroničnog bola u peti kod odraslih, koji pogađa i mlade aktivne osobe, ali i starije i one koji se ne kreću previše. On nastaje kao rezultat ponavljajućeg pritiska na plantarnu fasciju, pre svega na mestu njenog početka, a to je medijalni tuberkul kalkaneusa, odnosno petne kosti.

Najčešći simptom je bol u donjem delu pete, koji je najveći pri prvom koraku ujutru ili nakon perioda odmora.

Dijagnoza se lako potvrđuje osetljivošću na pritisak na mestu početka plantarne fascije na medijalnom tuberkulu kalkaneusa. Leči se antiinflamatornim lekovima, istezanjem mišića lista noge (musculus gastrocnemius) i plantarne fascije i korišćenjem uloška u cipeli koji smanjuje pritisak na petu.

Ova vrsta lečenja je efikasna kod 90 odsto pacijenata, ali može trajati i tri do šest meseci. Kod onih koji imaju bol i posle šest meseci lečenja, može se razmatrati i primena minimalno invazivnih procedura koje mogu olakšati simptome, ali i koje mogu imati više neželjenih efekata.

Predisponirajući faktori kao što su ravni tabani, visoki svodovi stopala ili dugotrajno stajanje povećavaju rizik od razvoja plantarnog fasciitisa. Međutim, čak i naglo povećanje opterećenja, kao što je snažno oslanjanje na prednji deo stopala, može neočekivano da izazove ovo stanje.

Zanimljiva je pojava jutarnjeg bola, koji se kasnije smanjuje. Ako postoji plantarni fascitis to će biti veoma bolno. Više o ovoj temi pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rekao je ne savremenom načinu života i sad godinu dana hoda bosonog po prirodi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje