• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ne osećate se "sasvim svoji"? To može ukazivati na perimenopauzu, a ovo su njeni najčešći znaci

O. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovi simptomi uključuju umor, probleme sa spavanjem, promene raspoloženja i osećaj manje sposobnosti

  • 0
umorna žena perimenopauza Foto: Shutterstock

Organizam žene je drugačiji kroz svaku deceniju njenog života. Mnoge žene u 30-im i 40-im primećuju promene kao što su umor i razdražljivost. U pitanju je period perimenopauze, ali lekari često odbacuju njihove žalbe.

Ginekolog Masie Ričardson svedoči da žene u kasnim 30-im i 40-im godinama koriste iste ili slične četiri reči: „ne osećam se kao ja“, piše "Washingtonpost.com".

Često doživljavaju razdražljivost, probleme sa spavanjem i anksioznost. Neretko budu iznenađene kada saznaju da bi njihovi simptomi mogli biti najraniji znaci perimenopauze, nedovoljno proučavane faze u životu, rekla je Ričardson.

- Dolaze kod mene da pokušaju da pronađu odgovore, pitajući se da li mogu nešto da uradim da im pomognem da se osećaju bolje - rekla je Ričardson, pomoćnik kliničkog profesora na medicinskoj školi Harvard.

Novi pogled na perimenopauzu

Mnoge žene, pa čak i njihovi lekari veruju da su menstrualne nepravilnosti prvi znak perimenopauze, vremena u reproduktivnom periodu žene koje prethodi menopauzi. Ali promena nivoa hormona može izazvati niz simptoma mnogo pre nego što nastanu promene u menstrualnom ciklusu.

Ovi simptomi uključuju umor, probleme sa spavanjem, promene raspoloženja i osećaj manje sposobnosti. Mnoge žene koje doživljavaju ove promene često i dalje dobijaju redovne menstruacije i nemaju neke od simptoma menopauze o kojima se više govori, kao što su talasi vrućine.

Ričardson i njene kolege iz istraživačkog konzorcijuma "Žene žive bolje" počele su da se pitaju da li fraza „ne osećam se kao ja“ zapravo može biti pouzdan klinički pokazatelj da pacijent doživljava najranije znake perimenopauze. Da bi pronašli odgovore, proučavali su više od 1.300 žena starosti od 35 do 55 godina. Odgovarale su na pitanja o svojim menstrualnim ciklusima, stresu, opštem zdravlju i blagostanju. I pitali su žene koliko često navode da se „ne osećaju kao ja“.

Out of control nervoza stres mama deca Foto: Shutterstock

To nije bio reprezentativan uzorak, ali su odgovori poslužili da se rasvetle upitanosti. Fraza „ne osećam se kao ja“ bila je snažno povezana sa simptomima umora, osećanja preopterećenosti ili manje sposobnosti da se nosi sa sobom, lošeg raspoloženja i anksioznosti.

Primećemo je da fraza nije bila u snažnoj korelaciji sa dva karakteristična simptoma menopauze: valunzima ili suvoćom vagine. Istraživanje je predstavljeno prošle jeseni na godišnjem sastanku Društva za menopauzu.

Ovi nalazi i druga objavljena istraživanja sugerišu da kod mnogih žena tranzicija u menopauzi može početi ranije nego što se tradicionalno veruje. Iznijansiranije razumevanje onoga što se krije iza pritužbe da se „ne osećam kao ja“ moglo bi pomoći ženama da preuzmu bolju kontrolu nad svojim zdravljem i omogući kliničarima da se efikasnije angažuju kada pacijenti podele svoje brige, zaključili su istraživači.

Ričardson je istakla da je ženama samo važno reći da je sve u redu, da ih neko sasluša, da da njima priča o tome.

Perimenopauza nisu samo talasi vrućine i promene menstruacije

Nina Čoslov je imala 43 godine kada je počela da se budi u dva sata ujutru i nije mogla da zaspi. Činilo se da su ovi potresi usred noći došli „niotkuda“, rekla je. Ali pošto je nekoliko godina ranije napustila posao u biotehnologiji da bi podigla troje male dece, Čoslov se zapitala da li njena životna situacija izaziva poremećaj sna. Ipak, rekla je: "Osećalo se kao biološka promena."

Kada je konsultovala svog lekara primarne zdravstvene zaštite i ginekologa, prvo pitanje koje su oba doktora postavila bilo je: „Da li još uvek dobijate redovne menstruacije?“

Kada je odgovorila: „Da“, rekli su joj da simptomi nisu povezani sa perimenopauzom. Internista joj je propisao lekove protiv anksioznosti i spavanja, a njen ginekolog je rekao da „malo anksioznosti nije uvek loša stvar“.

Čoslov nije bio zadovoljan. Započela je sopstveno istraživanje i otkrila veliki jaz u znanju.

- Većina studija o menopauzi se zaista fokusira na poslednji menstrualni period - rekla je ona, napominjući da je u svojim ranim istraživanjima pronašla samo dve studije koje su uključivale žene koje počinju sa 35 godina.

Udružila se sa kolegom iz poslovne škole i napravila veb-stranicu za edukaciju žena o nijansama perimenopauze. Počela je da se povezuje sa istraživačima i lekarima ženskog zdravlja, uključujući dr Richardson, kako bi osvetlila ovu prelaznu fazu u životima žena.

- Moramo da kažemo ženama da za neke to počinje mnogo ranije - rekla je ona.

Nervoza, nesanica, jutro, buđenje Foto: Shutterstock

Šta žene mogu da urade

Žene koje su izgovorile frazu „ne osećam se kao ja“ trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarima o svojim simptomima i da li možda pokazuju najranije znake menopauze.

Tu su rutine nege ili terapije koije mogu pomoći.

Lekovi: Za neke žene sa padom raspoloženja u perimenopauzi Ričardson je rekala da lekovi kao što su antidepresivi mogu pomoći. Drugi pacijenti pronalaze olakšanje uzimajući terapiju kontinuiranu oralnu kontrolu rađanja ili druge hormonske terapije kako bi se izjednačile hormonske fluktuacije.

Vežbanje: Vežbanje može ublažiti loše raspoloženje ili anksioznost i generalno poboljšava dobrobit bez obzira na simptome.

Spavanje: Fokusiranje na dovoljno sna je još jedna osnovna intervencija za ublažavanje hormonskog stresa.

Alkohol: Smanjivanje konzumacije alkohola takođe može smanjiti simptome.

Kognitivna bihejvioralna terapija: Neki kliničari navode kognitivnu bihejvioralnu terapiju kao još jednu efikasnu intervenciju bez upotrebe lekova za neke od simptoma perimenopauze.

Ričardson ističe da je najvažnije da žene dobiju informacije pre nego što promene počnu, „baš kao što radimo sa pubertetom ili trudnoćom“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje