• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šetao je sedam dana po 10.000 koraka i došao do 3 važna zaključka

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Značajna je razlika za zdravstveno stanje čoveka

  • 0
šetnja, šetanje, patike, fitnes, zdravlje Foto: Shutterstock/Piti Tangchawalit

Stručnjaci savetuju da je šetnja obavezna za dnevnu rutinu, posebno sada, kada je prošao period jake i obilne hrane. Inače je januar mesec odluka i period kada rešavamo da se fizički aktiviramo, pa zašto onda ne biste krenuli od šetnje?

Tako je jedan čovek rešio da ispuni onu čuvenu brojku od 10.000 koraka i želeo je da sazna šta može da mu donese.

Zašto baš 10.000?

Ovaj broj vodi poreklo još od Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, kada su Japanci postavili taj broj koraka za osobu koja bi da prepešači ili pretrči određenu razdaljinu. Dodatna istraživanja sugerišu da je ovaj broj koraka idealan i da može napraviti značajnu razliku u opštem stanju osobe.

Jedna studija iz 2022. koja se fokusirala na odrasle između 40 i 79 godina otkrila je da je hodanje do 10.000 koraka dnevno povezano sa manjim rizikom od smrtnosti, raka i kardiovaskularnih bolesti, na primer.

Ovaj čovek je rešio da napusti teretanu na nedelju dana i da samo šeta - 10.000 koraka. Želeo je da vidi može li to da uključi u svakodnevnu rutinu. On je, prema pisanju "Tech radar" za tih sedam dana došao do tri zaključka.

1. Moraćete da promenite rutinu, ali ne previše

Prema nekom računu, 10.000 koraka je ravno nekih osam kilometara, mada sve zavisi koliko su vam dugi koraci. On je išao peške do posla i nazad, ali to je bilo nešto manje od polovine preporučene "kilometraže" za šetnju, pa je morao dodatno da se angažuje. Onda se često šetkao do aparata za kafu pa do prodavnice na pauzi i slično. Ni to nije dovoljno, pa je u svoju rutinu morao da uključi i dodatnu šetnju. Došao je do zaključka da mora da menja rutinu jer mu ovo nije dovoljno - morao je više da šeta.

2. Ne zahteva trenera

Hodanje je možda najlakša vežba koju možete da praktikujete. Pod uslovom da nosite odgovarajuću odeću i obuću i onda možete da odete u šetnju kada želite. To vam je kao trening u teretani samo na otvorenom. Razlika je što za šetnju napolju ne morate da potrošite novac i gubite vreme na tuširanje jer ćete to uraditi kod kuće. Nema sumnje da je ovaj pristup na otvorenom daleko pogodniji i - jeftiniji.

3. Učiniće da se osećate bolje

Ovaj čovek ne može zvanično da kaže da mu je poboljšalo zdravlje, ali mu je šetnja od 10.000 koraka donela druge benefite i pozitivne efekte. Pošto mu je posao vezan za kancelariju, često mu se dešava da nema vremena da ode na ručak već jede za stolom, a onda ima potrebu da prošeta i protegne noge. Očajnički mu treba da se pokrene. Kada bi se vraćao u kancelariju, osećao bi se više poletno i optimistično.

Otkrio je i da su rađena istraživanja koja pokazuju važnost izlaska napolju za održavanje mentalnog zdravlja, bolji san i slično. Još jedan znak da bi trebalo da uvedete šetnju u svoju rutinu.

Dakle, da li ćete uvesti u svoju rutinu šetnju od 10.000 koraka?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beograd je centar regionalnog fitnesa: Sada je prilika da počnete da vežbate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje