• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove tri telefonske navike vam "ubijaju" mozak: Recept za stresan i anksiozan život

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Platforme društvenih mreža često su pune uznemirujućih sadržaja, a gledanje ovih video-klipova može da dovede do emocionalnog stresa, PTSP-a i indirektne traume

  • 0
Devojka mobilni telefon Foto: Shutterstock

Vaše telefonske navike mogu biti razlog zbog kojeg vodite "stresan život", upozorava medicina. U današnjem vremenu koristimo mobilne telefone za skoro sve; od upućivanja poziva i slanja tekstualnih poruka do praćenja najnovijih vesti, gledanja video zapisa, slušanja muzike, pa čak i igranja igrica - ne postoji skoro ništa što uređaji džepne veličine ne mogu da urade za nas.

Ali provođenje vremena "na telefonu" nekoliko sati dnevno može negativno uticati na zdravlje, a određene navike „ubijaju“ naš mozak.

Doktorka Aditi Nerurkar je objasnila da korišćenje vašeg telefona sa pojačanom osvetljenošću može izazvati stres, posebno kada to uparimo sa gledanjem „grafičkog sadržaja“ koji je često vidljiv na društvenim medijima i platformama koje prenose vesti.

U razgovoru sa Stivenom Bartletom u epizodi njegovog podkasta "Dnevnik generalnog direktora", dr Nerurkar je rekla da "ako želite da živite stresan i anksiozan život, najbolja stvar koju treba da uradite je da uključite svoj telefon, proverite da li je na visokoj osvetljenosti i skrolujete kroz svaku platformu društvenih medija, gledajući video snimke užasnih stvari koje se dešavaju u svetu, i tako sve do ponoći".

1. Noćno skrolovanje

Dr Nerurkar je uputila apel da prestanemo da skrolujemo kasno noću jer nam to otežava da se odvojimo od telefona i dobro spavamo. Tvrdi da je naša želja za skrolovanjem „primarni poriv“ - tražimo opasnost.

- U poslednje vreme bilo je mnogo loših vesti, u stvari, čini se kao da se loše vesti nizaju jedna za drugom, bilo da je klimatska katastrofa ili sukob u određenom delu sveta ili nešto drugo. Tok informacija je brz i bez presedana, tako da mi stalno tražimo opasnost - objasnila je.

mobilni telefon dopisivanje Foto: Shutterstock

2. Prečesto proveravate telefon

Mnogi od nas prečesto proveravaju svoj telefon tokom dana, posebno kada nemamo poruke na koje treba da odgovorimo; često otključavamo ekran bez nekog posebnog razloga.

Dr Nerurkar je izjavila da provera telefona čim se probudite i pre nego što odete u krevet može stvoriti zavisnost i anksioznost.

Tvrdi da u proseku proveravamo svoje telefone 2.600 puta dnevno, pri čemu 62 odsto nas proverava u roku od 15 minuta nakon buđenja, a 50 odsto - usred noći. Da biste to sprečili, stručnjakinja preporučuje da ograničite upotrebu telefona na 20 minuta dnevno i da podesite tajmer za potrošnju.

3. Konzumiranje traumatičnog sadržaja

Platforme društvenih mreža često su pune uznemirujućih sadržaja, a gledanje ovih video-klipova može da dovede do emocionalnog stresa, PTSP-a i indirektne traume, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Treba im dati najobičnije nokije": Treba li deci ograničiti upotrebu mobilnih telefona

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje