• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

15 grešaka u ishrani tokom dijete: Više faktora igra glavnu ulogu do dolaska izvajane figure

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sigurno je da pravite makar jedan od ovih propusta i treba da promenite

  • 0
Dijeta, žena, hrana Foto: Shutterstock

U redu, prošli su praznici i sada ne postoji nijedan razlog zašto ne biste konačno počeli sa treningom i procesom gubitka viška kilograma.

Vreme je da se posvetite fizičkoj aktivnosti kako biste lepo vreme, pre svega letovanje, dočekali u formi koju priželjkujete. Trebalo bi i ishrana da se promeni, da uvedete neke zdrave namirnice, ali postoje neke "zamke" koje mogu da vas ometaju u tom procesu.

Iako se trudimo da maksimalno poštujemo sva pravila koja su nametnuta, ipak se omakne i neka greška. U nastavku možete pročitati kojih to 15 grešaka pravimo kada promenimo ishranu.

1. Ne postavljate realne ciljeve

Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave kada započinju dijetu je postavljanje nerealnih ciljeva, piše "Health makes you". Iako je sjajno imati ambiciozne težnje, one moraju biti ostvarive u razumnom vremenskom okviru. Postavljanje nedostižnih ciljeva može dovesti do razočaranja i obeshrabrenja, zbog čega ćete prerano odustati. Umesto toga, fokusirajte se na razvoj manjih, ostvarivih ciljeva koji vas motivišu i ohrabruju.

2. Isključivanje čitavih grupa hrane

Mnoge dijete promovišu izbacivanje čitavih ili određenih grupa hrane. Međutim, ova vrsta restriktivne ishrane može dovesti do nedostataka hranljivih materija i nezdravog odnosa sa hranom. Umesto toga, težite uravnoteženoj ishrani koja uključuje sve grupe hrane u umerenim količinama.

3. Ne konsultujete profesionalca

Uvek je dobra ideja da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što započnete bilo kakve drastične promene u ishrani. Oni mogu pomoći u proceni potencijalnih rizika ili osnovnih zdravstvenih stanja koji utiču na vaš izbor u ishrani.

4. Usvajanje kratkoročnog načina razmišljanja

Na dijetu se često gleda kao na kratkoročno rešenje za gubitak težine, ali ključ za dugoročni uspeh je održiva promena načina života. Umesto da se fokusirate na trenutne rezultate, razmislite o stvaranju zdravih navika koje možete zadržati na duge staze.

5. Ne pratite napredak

holistički pristup mršavljenju Foto: Shutterstock

Praćenje vašeg napretka može vam pomoći da ostanete odgovorni i motivisani. Bilo kroz dnevnik hrane ili vežbe, praćenje napretka može vam pomoći da proslavite pobede.

6. Preskakanje obroka

Preskakanje obroka, posebno doručka, česta je greška koju mnogi prave kada gube težinu. Ovo ne samo da lišava vaše telo esencijalnih hranljivih materija, već može dovesti i do prejedanja kasnije tokom dana.

7. Ne pijete dovoljno vode

voda, čaša vode, pijenje vode, devojka, jutro Foto: Pexels.com/Andrea Piacquadio

Hidratacija je neophodna za opšte zdravlje i vitalna je kada ste na dijeti. Voda pomaže da se osećate siti i može da ubrza metabolizam. Pobrinite se da pijete dovoljno vode tokom dana kako biste ostali hidrirani.

8. Oslanjanje na suplemente ili dijetetske proizvode

Nijedna magična pilula ili proizvod neće vas naterati da izgubite težinu preko noći. Iako suplementi i dijetetski proizvodi mogu izgledati kao brzo rešenje. Umesto toga, fokusirajte se na celovitu, hranljivu hranu za održivi gubitak težine.

9. Ne uključujete vežbanje

Ishrana i vežba idu ruku pod ruku kada želite da postignete određene ciljeve. Dok dijeta igra značajnu ulogu u gubitku težine, uključivanje redovnih vežbi može pomoći u jačanju metabolizma i poboljšanju ukupne kondicije.

10. Ne dobijate dovoljno sna

Nedostatak sna može poremetiti hormone koji kontrolišu glad i sitost, što dovodi do prejedanja i debljanja. Pobrinite se da date prioritet dobrom snu svake noći kako biste podržali svoje napore za gubitak težine.

11. Ne planirate unapred

Imati neki plan pomaže vam da ostanete na pravom putu i ​​izbegnete impulsivne izbore hrane. Odvojite vreme za pripremu obroka i planirajte obroke za celu nedelju kako biste uvek imali na raspolaganju zdrave opcije.

12. Prepuštanje žudnji

Slatkiši, dijeta, slatko, ishrana, šećer Foto: Shutterstock

Žudnja je uobičajena, ali prečesto popuštanje može poremetiti vaš napredak. Umesto da potpuno izbegavate omiljene poslastice, pokušajte da ih uključite u umerenim količinama ili da pronađete zdravije alternative.

13. Ne slušate telo

Vaše telo najbolje zna kada su u pitanju njegove potrebe i žudnje. Obratite pažnju na to kako se osećate zbog određene hrane i prilagodite se tome. Ovo vam može pomoći da razvijete zdrav odnos sa hranom i donesete bolji izbor.

14. Poredite sebe sa drugima

Svačije telo je jedinstveno i ono što radi nekome, drugom možda neće raditi podjednako dobro ili neće uopšte. Izbegavajte da upoređujete svoj napredak sa drugima i fokusirajte se na svoje putovanje.

15. Previše ste strogi prema sebi

Dijeta je izazovna, pa bi valjalo da se ljubazno ophodite prema sebi tokom celog procesa. Nemojte se nervirati zbog neuspeha. Umesto toga, fokusirajte se na svoj napredak i nastavite da idete ka svojim ciljevima.

Zaključak je da gubitak težine može biti težak, a mnogi pokušavaju ekstremne metode da bi postigli brze rezultate. Nažalost, neke od ovih metoda mogu biti nezdrave ili čak opasne. Kao što napisasmo u jednoj stavki - slušajte svoje telo, to je važan korak u celom procesu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje