• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

8 stvari koje ne treba da se rade tokom ciklusa: Važno je izbegavati ove namirnice, a i tuširanje je važno

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uradite nešto dobro za sebe u tom kritičnom periodu

  • 0
bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena Foto: Shutterstock

Neraspoloženje, nervoza, nadutost... sve su ovo simptomi koji prate žene tokom ciklusa. Odlično znamo da nam sve smeta, da nam je mrsko bilo šta da obavljamo i slično, a postoje stvari koje ne bi trebalo da radimo tokom menstruacije.

Ovo su samo neki od saveta koje bi valjalo da usvojite.

1. Ne nosite dugo isti uložak ili tampon

Bez obzira na vaš izbor da li ćete tokom ciklusa nositi tampon ili uložak, isti ne bi trebalo da nosite mnogo sati, piše "Style craze". Nošenje nešto od ovoga u dužem vremenskom periodu može povećati šanse da dobijete infekciju, osip, pa čak i TSS (sindrom toksičnog šoka), koji može biti smrtonosan ako ostavite tampon nekoliko sati u sebi. Preporuka je da, ukoliko više volite uloške, menjate ih na svakih šest sati, a što se tiče tampona, neka to bude jednom u dva do tri sata.

2. Ne koristite preparate za pranje intimnih delova

Preporuka je da ih uopšte ne koristite, a posebno tokom ciklusa. Najbolje je da to bude samo pranje toplom vodom. Vodite računa da perete u pravcu nadole kako ne biste rizikovali od infekcije. Dobro osušite taj deo tela kako biste bili sigurni da vas neće zahvatiti osip.

3. Ne depilirajte se

Kada imate menstruaciju, nivoi estrogena su pogođeni, što znači da ako se povredite tokom ovog perioda, osetićete bol više nego ikada zbog povećane osetljivosti. Zbog toga je verovatno dobra ideja da se tokom ovog perioda ne brijete i ne depilirate. Dodatni savet je i da pomerite termina kod zubara, posebno ako je u pitanju vađenje zuba.

Noge, vosak, depilacija Foto: Shutterstock

4. Ne preskačite obroke

Kada "uđete" u ovaj deo meseca, telu je potrebno mnogo energije da se izbori sa grčevima i promenama raspoloženja. Uskraćivanje obroka samo će vam smanjiti nivo energije, pa se pobrinite da jedete sve obroke.

5. Ne prepuštajte se nezdravoj hrani

Dok je ishrana tokom menstruacije važna, pravilna ishrana je još važnija. Menstruacija je neprijatna stvar i uobičajeno je tražiti utehu u nezdravoj hrani ili onoj hrani sa visokim sadržajem natrijuma. Međutim, uživanje u hrani koja je loša za vas samo će povećati vašu nelagodnost izazivanjem zadržavanja tečnosti.

6. Ne jedite mlečne proizvode

Izbegavanje mlečnih proizvoda je obavezno tokom menstruacije. Iako je kalcijum dobar za vas u tom trenutku, bolje je da ga uzimate u obliku suplemenata, a ne iz mlečnih proizvoda. Mlečni proizvodi kao sadrže vrstu kiseline poznatu kao "arahidonska kiselina", koja može značajno da pogorša grčeve u donjem delu stomaka. Pored ovoga, izbegavajte svinjetinu, govedinu, ćuretinu i piletinu, jer sadrže visok nivo ove kiseline.

7. Ne sedite i ne ležite dugo

Iako je sve što želite da radite da se sklupčate u klupko i da po ceo dan ostanete u krevetu, nemojte to da radite. Ako dugo budete u sedećem ili ležećem položaju, fokusiraćete se na bolove, zbog čega ćete se osećati gore. Mirovanje nije način da rešite problem ali vežbanje jeste. Ono ne samo što može da ublaži menstrualne grčeve, već čak i da se osećate bolje. Ako nas pitate, aerobik je najbolja vežba.

8. Uradite nešto što vas čini srećnim

Promena raspoloženja može da vas izbaci iz takta, pa i da ga prenesete na druge, najbolje rešenje jeste da uživate u onome što volite. Bilo da je u pitanju film ili čitanje knjige ili čak šetnja, znajte da vas mogu podići na noge.

Šta vi uglavnom ne radite kada ste u ciklusu?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedna žena na godišnjem nivou izdvoji do 2.000 evra za higijenske proizvode za menstrualni ciklus

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje