• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je znatno teže izgubiti salo na stomaku u odnosu na druge delove tela?

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kler Dejvis objašnjava da kako žene stare, njima je mnogo teže da izgube salo na stomaku nego muškarcima, uglavnom zbog smanjenja hormona estrogena

  • 0
vežbanje Foto: Shutterstock

Žene u proseku imaju od šest do 11 odsto više telesne masti od muškaraca. Studije pokazuju da estrogen smanjuje sposobnost žene da sagoreva energiju nakon jela, što dovodi do toga da se više masti skladišti oko tela. Istorijski i najverovatniji razlog za to, kako kažu stručnjaci za "Cosmopolitan" je pripremanje žena za rađanje.

1. Alfa i beta ćelije

Dr Luk Džejms objašnjava da "svi nosimo dve masne ćelije u našem telu: alfa i beta" i da one različito reaguju na lipolizu (razgradnju masti).

- Alfa ćelije bolje reaguju i ubrzavaju proces, dok beta ćelije ne reaguju tako povoljno i otežavaju gubitak masti - primećuje on.

Pošto različiti delovi tela imaju različite količine svake od ovih ćelija, pri čemu neki delovi imaju veću količinu alfa ćelija nego beta i obrnuto, oblastima sa više beta masnih ćelija će neizbežno biti teže izbaciti višak masti.

- Kada aktivno pokušavate da izgubite masnoću, možda ćete prvo videti promene na nogama, licu i rukama jer ova područja imaju više alfa ćelija - kaže dr Džejms.

Nasuprot tome, on je ukazao na područja poput kukova, butina i stomaka koja imaju više beta ćelija, zbog čega je teže izgubiti težinu.

Jednostavno rečeno: teže je izgubiti salo na stomaku jer ima veću količinu masnih ćelija koje ne reaguju tako lako na proces razgradnje masti.

2. Preveliki unos šećera

Personalni treneri Kler i Džejms Dejvis kažu da većina stanovništva konzumira previše šećera. Oni objašnjavaju kako studije sugerišu da postoji veza između visokog unosa šećera i zadržavanja sala na stomaku posebno.

Osim toga, kako žene stare, postaju otpornije na insulin, što otežava obradu ovih šećera.

- Zato postajete još skloniji da ga skladištite kao salo na stomaku - dodaje Kler Dejvis.

mini krofne, krofnice, slatkiši, poslastica, recept Foto: Shutterstock/Iryna Melnyk

3. Nedostaje vam leptin

Neke studije pokazuju da hormon leptin, koji signalizira mozgu sitost, opada kako žene stare.

- Stoga, mnoge žene češće smatraju da su gladne - kaže Džejms Dejvis.

Ukratko: češće jesti znači jesti više kalorija nego što sagorevate ili što je potrebno.

4. Čest stres

Osim što mentalno utiče na osobu, stres može zapravo negativno uticati i na napredak u gubitku težine.

- Kada ste pod stresom, hormon stresa kortizol se povećava, što je povezano sa skladištenjem masti, posebno oko srednjeg dela - objašnjava Kler Dejvis.

5. Nepravilan rad hormona generalno

Kler Dejvis objašnjava da, kako žene stare, njima je mnogo teže da izgube salo na stomaku nego muškarcima, uglavnom zbog smanjenja hormona estrogena.

Ona kaže da se pokazalo da pad estrogena utiče na distribuciju masti, čineći je više fokusiranom na područje stomaka nego na bokove i butine. Takođe, kako starimo počinjemo da gubimo mišićnu masu, a stopa našeg metabolizma (efikasnost kojom sagorevamo kalorije) se dalje smanjuje, tako da je veća verovatnoća da ćemo zadržati masti uopšte, što uključuje i one koje je teško promenite masnoću na stomaku.

- Loše funkcionišu ili preopterećene nadbubrežne žlezde mogu proizvesti više nivoe kortizola, što može dovesti do izgleda "progutane lopte za plažu" - kaže dr Lisa Borg.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Do ravnog stomaka za 5 minuta dnevno: Vežbe koje daju odlične rezultate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje