• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Četvorogodišnjoj Maji pogrešno dijagnostikovan šarlah: Zahvaljujući maminom osećaju, saznali su pravo stanje

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Apeluje da obratite pažnju na simptome koji mogu da prevare

  • 0
dete i majka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Magdalena Alen je 31-godišnja mama, koja se prisetila teškog perioda ,kada je pogrešna dijagnoza dodeljena njenoj ćerkici.

Naime, njenoj ćerki Maji je rečeno da ima šarlah - specifičnu bakterijsku infekciju nepčanih krajnika, kojoj su posebno izložena deca.

Mesecima je pokušavala da dobije dijagnozu za bolest njene ćerkice, što ju je iscrpelo sasvim, a ovu informaciju je saznala u oktobru 2022. godine. Uskoro je petogodišnja devojčica Maja imala konstantnu visoku temperaturu, crvene obraze i beli sloj preko jezika. Dobila je antibiotike, ali se samo nekoliko nedelja kasnije ponovo pogoršalo stanje.

- Stalno smo je vodili lekarima i oni su rekli da je postala imuna na antibiotike, pa su probali drugu vrstu. Nestala bi temperatura, ali bi se uvek vratila nekoliko nedelja kasnije. Između oktobra 2022. i maja 2023. bila je 10 puta lečena od šarlaha. I nije joj bilo bolje. Samo sam znala da nešto nije u redu i počela sam da radim svoje istraživanje. Maja je počela da dobija otečene limfne čvorove i stalno se borila da diše.

Stalno se budila od groznice i osipa, i teško je disala. Bilo je zaista teško. Morala sam da spavam pored nje, ali sam uvek osećala kao da želim da budem siguran da diše. To je bilo mentalno i emocionalno iscrpljujuće za sve nas. Užasno je kada roditelj gleda svoje dete bolesno, a ne možete da pomognete. Bilo je zastrašujuće.

Kada sam sama istraživla, videla sam nešto što se zove periodična groznica, aftozni stomatitis, faringitis i adenitis (PFAPA), a svi simptomi su bili isti. Kada sam pitala svog doktora opšte prakse o tome, on je tu verovatnoću odbacio. Ali nisu hteli da joj urade testove krvi - govori Magdalena, prenosi "Mirror".

Pregled, pedijatar, pregled grla, dete Foto: Shutterstock

Šta je PFAPA?

Tek kada je Magdalena u novembru prošle godine otišla u Poljsku, svoju domovinu, doktor je potvrdio njenu teoriju i rekao joj da Maja ima PFAPA. Helen Lahman, profesorka medicine, rekla je da je stanje retko, ali se najčešće viđa kod male dece uzrasta od 18 meseci do pet godina. PFAPA nije opasna po život i deca često mogu da se vremenom izleče sasvim. Simptomi mogu izgledati slični šarlahu, ali PFAPA je ponavljajuća groznica koja se može lečiti steroidima ili tonzilektomijom.

- Vodila sam belešku i  kalendar svih Majinih skokov temperature. U Poljskoj su je testirali na strep A tokom jedne od njenih upala, i bio je negativan. Pošto smo isključili druge bolesti, to je značilo da je imala PFAPA - kaže Magdalena.

Uprkos tome što je Magdalena konačno dobila odgovor, rekla je da joj je lokalni lekar opšte prakse rekao da nikada nije čuo za PFAPA i da ne može da prOpiše iste steroide iz Poljske koji su pomogli Maji.

- PFAPA nije opasna po život. Ali je uticala na naše živote. Maja je propustila vrtić, ove godine treba da ide u osnovnu školu i nije imala život kakav bi deca trebalo da imaju. Ne može da se igra sa drugaricama kada je uhvati groznica i često ostaje i po nedelju dana u kući. Baš strašno vreme za sve nas - kaže ona.

Snimak Majinog grla u privatnoj klinici, nakon što je primetila kvržicu, potvrdio je da su joj limfni čvorovi otečeni. Sada je potrebno da ukloni krajnike i kvržicu, što bi možda moglo da je oslobodi ostalih simptoma.

- Dobro se oporavlja. Samo se nadamo da će joj biti bolje. Zdravstvo nije informisano o ovome dovoljo u Evropi, barem ne u Engleskoj. Da smo znali ranije, Maja ne bi morala da prolazi kroz sve te meseci antibiotika koji ništa nisu radili - kaže mama.

Profesorka Helen Lahman je rekla da trenutno ne postoji nijedan test za PFAPA - ali je ohrabrila roditelje da paze na pojavu upala.

- Većina dece može da dobije između 18 meseci i pet godina starosti. Napadi mogu pokazati neke od simptoma, ali ne moraju biti svi. Zajedno sa temperaturom koja traje oko tri do šest dana , simptomi mogu uključivati čireve u ustima (aftozni stomatitis), upalu grla (faringitis) i otečene žlezde na vratu (adenitis) - govori profesorka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka deteta sa autizmom govori kako život ide dalje kad se dođe do ivice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje