• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doktori su mesecima bili zbunjeni dečakovim modricama, a onda su postavili poražavajuću dijagnozu

O. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ali modrice su postale dovoljno značajne da sam znala da to nije bilo normalno", rekla je majka

  • 0
Lizzie Croft Foto: Lizzie Croft

Lizi Kroft (36) iz Glosteršira podelila je znake upozorenja o stanju krvi opasnom po život nakon što su lekari ostali zbunjeni zdravstvenom slikom njenog sina. Živeo je u blovima od stalnih modrica i čireva u ustima.

Ova majka je rekla da njen trogodišnji sin Patrik prošlog leta počeo da dobija "značajne" modrice po celom telu. Lekari su u početku odbacivali njegove simptome kao „nasumične“ znake koje deca mogu da dobiju – sve dok nisu postali vidljiviji, dok su i drugi problemi sa kožom počeli da se pojavljuju.

Patrik je iznenada dobio čireve u ustima, krvne mrlje unutar obraza, osip, a počeo je i da gubi kilograme.

Porodica mesecima nije pronalazila rešenje sve dok lekari nisu posumnjali na razornu, ali na kraju netačnu, dijagnozu leukemije.

– Prvotno su nam lekari rekli da ima leukemiju. Kada smo prvi put završili u bolnici Gloster, sve je ukazivalo na leukemiju - kaže za "Mirror.co.uk" Lizi, koja radi na podršci deci.

Ali istina o tome šta je mučilo malog Patrika izašla je na videlo tek nakon što je upućen u drugu specijaliziranu bolnicu - gdje je konačno dijagnostikovano njegovo izuzetno retko stanje.

Njegova prva biopsija koštane srži poništila je leukemiju. Uprkos uveravanju, mama je rekla da je imala u stomaku osećaj da nešto nije u redu.

Lizi je rekla da su Patrikov prvi fizički simptom bile modrice, koje mogu izgledati kao osip, crvene, braon ili ljubičaste boje. Rekla je da je to uzrokovano njegovim niskim krvnim zrncima.

– U razgovoru sa mnogim drugim roditeljima, simptomi se mogu posmatrati kao sasvim minimalni. Deca su deca. Patrik je bio živahan mali dečak i naletao je na stvari i imao je modrice. Ali modrice su postale dovoljno značajne da sam znala da to nije bilo normalno. To je bilo prilično zastrašujuće. Došlo je do tačke, kada ga podignem  - ostaje trag na njemu - priča majka.

Jedan od stalnih simptoma, prema njenim rečima, bio je i gubitak težine. Potom je dobio krvarenje desni, koje je postalo prilično teško, posle čega nastaju čireve u ustima i krvne fleke u ustima i na obrazima.

Patriku je na kraju dijagnostikovana aplastična anemija, retka bolest zbog koje se svake godine dijagnostikuje samo 30 do 40 dece, prema bolnici Great Ormond Street.

Stanje, koje je takođe označeno kao otkazivanje koštane srži, može se desiti iznenada ili se vremenom razviti. Nastaje kada koštana srž ne uspe da proizvede dovoljno sve tri vrste krvnih zrnaca – crvenih, belih i trombocita.

– Osetila sam olakšanje što su zapravo znali šta je to jer smo dugo vremena proveli u nepoznatom, od leta do oktobra - rekla je Lizi, koja je upozorila druge roditelje da veruju svom "instinktu" i da nastave da guraju svoje lekare za pomoć.

Nakon nekoliko testova i dijagnoze, porodica je dobila vesti da je Patrikov tata bio "pun pogodak" za transplantaciju koštane srži. Međutim, nakon daljeg testiranja, lekari su otkrili da njegov otac ima uspavani virus, što je značilo da više ne može da nastavi sa donacijom. Srećom, na kraju je pronađeno poklapanje sa mladom ženom u Vašingtonu, u Americi, a transplantacija je uspešno obavljena 15. februara ove godine, samo jedan dan nakon što je njen uzorak uzet u Sjedinjenim Državama.

Lizi je bila zapanjena što donator ima samo 20 godina.

– Nisam sigurna koliko bi dvadesetogodišnjaka, uključujući i mene, znalo bilo šta o ovome, a pogotovo da bude u poziciji da to uradi - rekla je ona.

Patrik je primljen u Starlajt odeljenje u dečjoj bolnici u Bristolu, gde je morao da bude u izolaciji više od nedelju dana pre nego što je sprovedena procedura. Trenutno se oporavlja, uz dalju izolaciju i može biti samo u blizini svoje uže porodice ili ljudi sa kojima je već stupio u kontakt.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lekar objašnjava ko je na udaru srčanih oboljenja: Kako prepoznati i sprečiti infarkt miokarda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje