• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majka se zabrinula kada je videla misteriozne modrice na nogama svog sina (4): Istina je zbunila čak i doktore

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neobičan simptom retke bolesti koje bi svaka mama otpisala kao povrede od grublje igre ili vožnje biciklom

  • 0
Aussie, Doone Breckon Foto: Facebook/Doone Breckon

Kako modrice kod dece po nogama nisu retka pojava, jer se deca često povređuju tokom igre, jedna mama iz Velike Britanije nije se mnogo uznemirila kada ih je primetila nekoliko na nogama svog četvorogodišnjeg sina.

To se, međutim, naglo promenilo, nakon što su obične modrice na njenom detetu postale abnormalno tamnoljubičaste i počele da se šire. Kada se požalio i na bol u stomaku, Doni Bekon je istog momenta odvela svog sina Slejtera kod lekara, koji ih je odmah uputio u bolnicu.

Nakon prvih testova, lekari su sumnjali da bi Slejter mogao da ima leukemiju, ali su kasniji testovi otkrili da dečak pati od aplastične anemije. Ovo stanje je, naime, izuzetno redak poremećaj krvi, koji sprečava koštanu srž da proizvodi nova krvna zrnca.

Kao vid lečenja, Slejterova porodica je izabrala transplantaciju koštane srži, a matične ćelije 20-godišnjeg muškarca iz Nemačke su dovezene avionom. Operacija je obavljena u avgustu, nakon čega je usledio naporan maraton transfuzija krvi, hemioterapija, testova i lekova.

Iako je porodica sada optimistična u vezi sa ishodom bolesti, posledice su i dalje prisutne. Naročito kod malog Slejtera kojem nije najjasnije šta se zapravo dešava. Nakon što je u novembru Slejter imao problema sa bubrezima, kako prenosi "The Sun" porodica sada već "broji" 100 dana bez nazadovanja, što se smatra važnom prekretnicom u njegovom napretku.

- Još smo u fazi u kojoj se nadamo da će se ove matične ćelije pokrenuti i da njegove bolesne ćelije neće preuzeti vlast. To vam uvek stoji negde u pozadini i pokušavate da se ne zadržavate na tome dugo i da brinete, jer život je tako kratak i jednostavno morate da živite - poručuje Dona.

Dečaku bolest objašnjavaju tako što ga stalno podsećaju da mora da jede povrće jer brokoli povećava crvena krvna zrnca u koštanoj srži.

- Niko te nikada ne uči kako da budeš roditelj bolesnom detetu. Ne može da se igra u blatu, ne može da se igra u pesku, mora da nosi cipele u dvorištu, a životinje su veliki faktor i prenose bolesti ako mu ližu kožu. Čak i dodirivanje dugmadi lifta. Takve male stvari su veliki okidač u našem životu. Nadam se da će za godinu dana prestati uzimati sve lekove i da će moći da živi normalnim životom - zaključuje ova mama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje