• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spasao je živote više od 2 miliona beba i ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Džejms Harison, "Čovek zlatne ruke"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dao je krv neverovatna 1173 puta

  • 0
James Harrison Foto: Subel Bhandari / DPA / Profimedia

Davanje krvi je jako lep gest koji jedan čovek može da uradi u svom životu. Ako time posebno spasavate život određenom biću, onda je stepen poštovanja tog čina viši. Priča ovog čoveka dotaknuće i najdublje vaše osećaje.

Naime, nakon što je Džejms Harison (87) iz Australije otkrio da njegova krv ima redak antigen koji bi tek rođenim bebama možda da spasi život od rhesus (RH) bolesti, nije ni dovodio u sumnju šta mu je činiti. Odlučio je da svake nedelje donira krv, piše "Good". Zbog toga ga nazivaju "Čovek sa zlatnom rukom".

Šta je rhesus bolest?

RH senzibilizacija je stanje u kom antitela u krvi trudnice uništava krvne stanice bebe koju nosi. Ta bolest ne može da šteti majc, ali može uzrokovati da njena beba dobije anemiju ili žuticu.

Kako je počela cela priča?

Džejmsu je, kada je imao 14 godina, uklonjeno jedno plućno krilo i spasen mu je život upravo doniranjem krvi. On je odlučio da to uzvrati na neki svoj način i tada je odlučio da i on spasava živote. Međutim, u tu "misiju" mogao je da krene tek kada postane punoletan, pa je morao malo da sačeka. Kada je dostigao potrebnu starost, redovno je davao krv u Australijskom krvnom centru Crvenog krsta.

Od toga nije odustao tokom života: punih 60 godina je on davao krv, ali je morao da se zaustavi kada je imao 81 godinu, pošto je to gornja granica za dobrovoljno davanje krvi.

U međuvremenu su lekari otkrili da on ima jako retko antitelo koje može da se koristi za stvaranje injekcije koja može spasiti živote beba. Ta injekcija je nazvana Anti-D i omogućava zaštitu dece od RH senzibilizacije. U vreme kada su mu ovo otkrili, ova bolest je postala vodeći uzrok mrtvorođenih beba kao i pobačaja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Australian Red Cross Lifeblood (@lifebloodau)

Oko 17 odsto majki u Australiji je baš u potrazi za tom vrstom injekcije, što je rezultiralo Džejmsovom odlukom da nastavi da daje krv, ovog puta jednom nedeljno. Interesantno je da je ovim potezom dva puta pomogao svojoj ćerki kojoj je trebala ova injekcija tokom obe trudnoće.

Ono što takođe treba napomenuti jeste da je ušao u Ginisovu knjigu rekorda pošto je punih 60 godina davao krv, rekordna 1173 puta! Spasao je živote više od 2,4 miliona beba! Izjavio je da bi nastavio da je daje da mu nisu zabranili zbog godina.

Lekari nemaju odgovor na pitanje zašto on ima toliko tih antitela u krvi, ali veruju da je zbog toga što je primio transfuziju krvi kao dečak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ekipa filma "Čuvari formule" vas poziva da date krv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje