Ova riba iz konzerve je najzdravija, ali ne sme svako da je jede: Mnogima je omiljena u vreme posta

M. P.
M. P.  
  • 1

Mnogi se pitaju da li je riba iz konzerve zdrava i koju vrstu bi trebalo jesti. Iako su konzerve praktične i dugotrajne, često postoji dilema oko toga koliko hranljivih sastojaka ostane nakon obrade. Stručnjaci objašnjavaju šta je najkorisnije za zdravlje i kako pravilno uvrstiti konzervisanu ribu u ishranu.

Zašto riba iz konzerve izaziva dileme?

Proces konzervisanja produžava trajnost namirnica i čini ih bezbednim za konzumaciju, posebno onih koje su sklone kvarenju. Hrana prolazi fazu sterilizacije, čime se uklanjaju opasni mikroorganizmi. Ipak, ovaj proces može dovesti do delimičnog gubitka nutrijenata.

Nutricionistkinja dr Džes Kording objašnjava:

"Zbog sterilizacije dolazi do određenog gubitka hranljivih sastojaka, ali kada se hrana konzerviše, ona može stajati godinama bezbedna za upotrebu."

Sardina, sardine, riba, konzervirana riba Foto: Pixabay

Koja je konzervisana riba najzdravija?

Prema mišljenju stručnjaka, sardine su najzdraviji izbor među konzervisanom ribom. Nutricionistkinja navodi da su sardele i druge sitne plave ribe izuzetno bogate nutritivnim vrednostima, pristupačne i jednostavne za pripremu.

"Konzervisane sardele obično imaju najniži nivo žive u poređenju s mnogim drugim vrstama ribe i zato se smatraju jednim od najboljih izbora, posebno ako sveža riba nije dostupna", kaže Kording.

Sardine su odličan izvor:

  • proteina
  • vitamina D
  • omega-3 masnih kiselina
  • zdravih mononezasićenih masti (ako su u maslinovom ulju)

Sve to čini ih idealnom namirnicom za svakodnevnu upotrebu.

Sardine Foto: Pixabay

Kako ih jesti pravilno

Preporuka zdravstvenih smernica je da se nedeljno unesu dve do tri porcije ribe s niskim sadržajem žive. Sardine su savršen kandidat za to.

Dr Kording savetuje da ih kombinujete sa:

  • testeninom
  • sirom
  • krekerima
  • povrćem

"Lično najviše volim da ih zgnječim viljuškom i dodam u salatu", kaže ona.

salata, vlakna Foto: Shutterstock

Ko ne bi trebalo da jede sardine?

Osobe koje imaju visok krvni pritisak, giht ili problem s kamenom u bubregu trebalo bi da budu oprezne kada je reč o konzumaciji sardina iz konzerve. One često sadrže znatne količine natrijuma, što može predstavljati problem za određena zdravstvena stanja.

Sardine se lako uklapaju u razna jela, od brzih užina do kompletnih obroka. Kada sledeći put budete birali ribu iz konzerve, stručnjaci poručuju: sardine su mali, ali moćni saveznik vašeg zdravlja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako očistiti ribu za 2 minuta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • skuša

    7. decembar 2025. | 17:22

    još bolja je škuša iz konzerve

    Podelite komentar