• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Onkolog sa 50 godina staža optimističan po pitanju lečenja Kejt Midlton zbog ovih ključnih razloga

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kejt je neko ko je inače sportski aktivan, pa doktor ističe da je zbog toga optimističan i da ovo ide u njenu korist u ovoj borbi. Takođe, važan je i njen vedri duh

  • 0
Kejt Midlton Foto: Tanjug/AP

Kerol Sikora, doktor koji im 50 godina radnog staža protumačio je detalje koji su za sada poznati o zdravstvenom stanju Kejt Midlton. On je u podužem obrazloženju za "Daily Mail" objasnio jzašto je optimističan da će princeza od Velsa pobediti opaku bolest.

- Kao onkolog sa skoro 50 godina staža, srećan sam što mogu da kažem da mi je ono što je poručila, zajedno sa izuzetnim napretkom u lečenju raka, naročito poslednje decenije, dalo veliku osnovu za optimizam - rekao je doktor misleći na princezu od Velsa.

Mnogo toga se promenilo za ovih 50 godina, kako doktor kaže - kada je tek počeo karijeru, rak je bila ružna reč i svi su lečeni na isti način. Danas se lečenje prilagođava. Ispitivanjem ćelija raka pod mikroskopom u laboratoriji za patologiju, lekari sada mogu mnogo toga da utvrde u smislu da li se rak proširio i koliki su tačni rizici da se on ponovo pojavi.

- To je ono što će delimično objasniti pet nedelja kašnjenja između njene operacije sredinom januara i činjenice da je počela sa hemiterapijom krajem februara - priča doktor.

On ističe da laboratorijske analize mogu da potraju dobrih nekoliko nedelja kako bi se sve prikupilo, a da lekari nisu želeli da započnu bilo kakav oblik lečenja dok rane od operacije abdomena nisu zacelile.

hemioterapija Foto: Shutterstock

Srećom, činjenica da je Kejt izjavila da sada prima preventivnu hemioterapiju sugeriše da analiza pokazuje da se rak nije proširio izvan trbušne regije. Da jeste, primala bi agresivniji oblik lečenja hemioterapijom - zapaža onkolog.

Umesto toga, ona prolazi ono što je poznato kao adjuvantna hemioterapija, od latinske reči adjuvare, što znači pomoći ili pomoći zdravlju u budućnosti.

- To se obično događa ako lekari veruju da postoji rizik veći od pet odsto da se rak vrati, niže od toga se smatra niskim rizikom, a dalje lečenje nije potrebno. To se odnosi na sve vrste raka, dok odnos rizika varira od zemlje do zemlje: u SAD je dva odsto, a ne pet.

- Sa samo 42 godine, sa troje dece, ta opcija za Kejt nije razumna. Uzgred, nije ni radioterapija, koja se jednostavno ne može primeniti za rak u trbušnoj duplji, creva su izrazito osetljiva na zračenje i raspala bi se na potrebnom nivou zračenja - naglasio je.

Hemioterapija se za sve vrste raka generalno primenjuje od četiri do šest meseci u intervalima od dve do tri nedelje, i dopušta normalnom kritičnom tkivu poput koštane srži i ćelija kože da se oporave.

Iako su dani intenzivnog povraćanja od hemioterapije davno prošli zahvaljujući ciljanim lekovima, postoje neke teške nuspojave koje su nažalost uobičajene - sugeriše dr Kerol Sikora i tu ističe umor kao glavni simptom, koji se pogoršava kako lečenje napreduje, dok mnogi pacijenti prijavljuju neugodno bockanje u nogama kao posledicu oštećenja nervnog sistema.

- Što se tiče gubitka kose, to varira. Oboleli od raka dojke ne mogu to da izbegnu zbog lekova koje koriste, ali čini se da oni koji se leče od drugih oblika raka drugačije prolaze, iako postoji velika verovatnoća da će Kejt osetiti da joj kosa postaje sve tanja kako meseci prolaze.

Kejt je neko ko je inače sportski aktivan, pa doktor ističe da je zbog toga optimističan i da ovo ide u njenu korist u ovoj borbi. Takođe, važan je i njen vedri duh.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje