• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto muškarci brže gube kilograme od žena? Stručnjaci daju očigledan razlog

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nijedan organizam nije isti i neće na isti način da izgubi težinu

  • 0
vežbanje, pilates, pilates lopta, trening, treniranje u paru Foto: Shutterstock/New Africa

Iako nije neuobičajeno da parovi zajedno krenu u teretanu, započnu zdrav način života i poboljšaju prehrambene navike, ponekad se njihov ishod može drugačije "odigrati". Sigurno je da ste primetili da muškarci brže dolaze do istaknutih mišića i izvajanog tela od ženskog pola.

Da li ste se ikad zapitali zašto je to tako?

Jedna studija Univerziteta u Kopenhagenu je 2018. godine analizirala 2500 ljudi sa prekomernom težinom od kojih je svako sledio dijetu ograničenu na 810 kalorija u danu tokom dva meseca. Rezultati su sledeći: muškarci su izgubili oko 11,8 kilograma za razliku od žena koje su izgubile 10,2 kilograma, piše "Telegraph.uk".

Doktor i nutricionista Adam Kolins smatra da muškarci i žene ne počinju na jednakom terenu i da će muškarci lakše izgubiti težinu jer i troše više energije, sagorevajući oko 500 do 600 kalorija dnevno više.

Tome ide u prilog i izjava Rinanona Lamberta, nutricioniste i osnivača klinike "Ritriton", koji kaže da "muškarci imaju veću stopu metabolizma u mirovanju, što se odnosi na broj kalorija koje sagorevaju kada ništa ne rade. To je zato što muškarci srazmerno imaju veći procenat mišićne mase, što dovodi do većeg baznog metabolizma što označava da brže sagorevaju masno tkivo".

Zašto muškarci gube na težini brže od žena?

Ovo se svodi na biologiju načina na koji muškarci i žene skladište masti. Žene su fiziološki "dizajnirane" da skladište masnoće oko svojih reproduktivnih organa tokom godina rađanja.

- Žene pohranjuju mast potkožno, ispod kože, pretežno u butinama, zadnjici i bokovima, dok je veća verovatnoća da će ga muškarci skladištiti u obliku visceralne telesne masti, oko organa u stomaku. Visceralna mast je metabolički aktivnija, što znači da aktivno sagoreva sve vreme za muškarce, dok je veća šansa da će potkožna mast biti uskladištena od strane žena da bi se kasnije koristila za energiju, kada im zatreba - kaže Lambert.

Vreme obroka je takođe važno. Lambert savetuje da se jede dva do tri sata pre odlaska u krevet kako biste dali šansu želucu da svari hranu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za gornji deo leđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje