• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Acıbadem: Pravo odredište za lečenje dece s neurološkim poremećajima

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neurohirurgija prepuna je izazova i zahteva brojne veštine, preciznost i iskustvo. Izazov je još veći kada su pitanju najmlađi pacijenti, kod kojih je sve mnogo delikatnije i preciznije

  • 0
Acibadem Foto: Promo/ Mustafa Güney

Dodatno, pedijatrijska neurohirurgija predstavlja jedinstvenu specijalnost, a samo je ograničeni broj neurohirurga u čitavom svetu isključivo fokusiran na lečenje dece. U Acıbademu, tim pedijatrijskih neurohirurga koji predvodi profesor Memet Ozek (Memet Özek), fokusiran je na dijagnostikovanje i lečenje pedijatrijskih pacijenata. Zbog toga Acıbadem na globalnom nivou zadovoljava veliku potražnju pacijenata u oblasti pedijatrijske neurohirurgije.

Acibadem Foto: Promo/ Mustafa Güney

Centar za pedijatrijsku neurohirurgiju Acıbadem

Zdravstvena grupacija Acıbadem poseduje svetski poznato Odeljenje pedijatrijske neurohirurgije, koje se ističe svojim bogatim iskustvom, izuzetnim veštinama i naprednim terapijama koje donose novu nadu deci i njihovim porodicama iz čitavog sveta. U Acıbademu se kompletan proces pažljivo planira, sprovodi i nadzire od strane multidisciplinarnog tima, od postavljanja dijagnoze do lečenja. U zavisnosti od stanja pacijenta, stručnjaci iz različitih oblasti medicine, uključujući pedijatrijsku hirurgiju, ortopediju, pedijatrijsku neurologiju, pedijatrijsku onkologiju, radijacijsku onkologiju, neuroradiologiju i fizioterapiju, sarađuju pod vođstvom pedijatrijskih neurohirurga kako bi pružili najefikasniji način lečenja i to za svakog pacijenta.

Odeljenje pedijatrijske neurohirurgije Acıbadem svake godine uspešno operiše 600 odojčadi, beba i dece iz čitavog sveta.

Stanja koja lečimo

Obezbeđujemo sveobuhvatne usluge pedijatrijske neurohirurgije, između ostalog, od lečenja epilepsije i cerebralne paralize do lečenja tumora mozga i lečenja urođenih malformacija.

  • Tumori mozga najčešći su solidni tumori kod dece. Hirurgija je najčešće primarno rešenje u lečenju i nudi najbolje šanse za pozitivan ishod, pod uslovom da se tumor može u potpunosti odstraniti iz lobanje. Uspešna resekcija tumora značajno utiče na pozitivan rezultat lečenja i stopu preživljavanja deteta, a takođe povećava efikasnost naknadnih tretmana. Osim toga, u nekim slučajevima strategija lečenja može uključivati terapiju zračenjem, radiohirurgiju i hemoterapiju.
  • Cerebralna paraliza predstavlja neurološki poremećaj koji utiče na kretanje i koordinaciju mišića i tela. SDR (selektivna dorzalna rizotomija) je operacija koja dovodi do poboljšanja kretanja kod mnoge dece koja pate od spasticiteta. Ova operacija uključuje odstranjivanje dela dorzalnog korena spinalnih nerava kako bi se rasteretio kičmeni stub i smanjio visoki mišićni tonus. Tim pedijatrijskih neurohirurga iz Acıbadema izvodi SDR operacije preko 30 godina, od čega je do danas operisano preko 1100 dece.
  • Epilepsija uzrokuje neprovocirane napade i ima veliki negativan uticaj na kvalitet života deteta. Početno lečenje epilepsije obično uključuje upotrebu lekova usmerenih da spreče te napade. Međutim, bar jedno od četvoro dece ima epilepsiju otpornu na lekove, što navodi na razmatranje hirurškog zahvata u lečenju epilepsije kao znatno efikasnije opcije.
  • Hidrocefalus je stanje koje karakteriše nakupljanje viška cerebrospinalne tečnosti unutar moždanih komora, što često dovodi do povećanja veličine glave. U Acıbademu se ovaj neurološki poremećaj leči endoskopskim postupkom, koji uključuje stvaranje male rupe na dnu jedne od komora kako bi se omogućila drenaža tečnosti nakon čega se pritisak smanjuje. U Turskoj, Acibademov tim pedijatrijskih neurohirurga pioniri su ove tehnike, a predvodi ih profesor Memet Ozek koji je izvršio prvu endoskopsku operaciju hidrocefalusa 1992. godine. Do danas je više od 920 dece s hidrocefalusom uspešno lečeno ovim pristupom.

Od posebne je važnosti navesti da zdravstvene usluge koje Acibadem nudi nisu ograničene na gorenavedeni spisak i mogu uključiti i druge vrste usluga. Neki od najizazovnijih slučajeva iz čitavog sveta predmet su konsultacija i upućuju se timu pedijatrijske neurohirurgije u Acıbadem. Kamerunske sijamske bliznakinje spojene na kuku i kičmi, samo su jedan od takvih slučajeva. Bliznakinje su od rođenja delile kičmenu moždinu, mijelomeningokelu, membrane kičme i sakrokokcigealnu regiju. Spojene strukture bliznakinja uspešno su razdvojene jedna od druge tokom operacije koja je trajala 27 sati. Danas ove slatke bliznakinje žive kao dve fizički nezavisne bebe bez ikakvih funkcionalnih problema.

Dostupne tehnologije

Razvoj zdravstvenih tehnologija u poslednjih nekoliko godina započeo je novu eru u neurohirurgiji. Napredne tehnologije koje koristimo u neurološkim operacijama uključuju:

  • Intraoperativni MRI je tehnologija koja daje prikaz slike mozga u stvarnom vremenu tokom operacije u operacionoj sali. Hirurzima je omogućen lakši pristup još detaljnijem uklanjanju nekih tumora mozga koji se nalaze u blizini kritičnih struktura, duboko u mozgu.
  • Neuroendoskopija omogućava izvođenja operacije s manjim brojem rezova. Rezultat je i znatno brži oporavak uz manje ožiljaka.
  • Neuronavigacija hirurzima obezbeđuje preciznost i navođenje tokom operacije, obezbeđuje efikasno lečenje i smanjuje mogućnost oštećenja okolnog moždanog tkiva.
  • Neuromonitoring prati stanje nerava pacijenata tokom operacije s ciljem da smanji rizik od neuroloških povreda. Važnost fizikalne terapije za decu s neurološkim stanjima

Fizikalna terapija i rehabilitacija posebno su važne komponente pedijatrijske neurohirurgije, često potrebne nakon operacije kako bi se optimizirali rezultati kod pacijenata s neurološkim poremećajima. U Acıbademu smo uspostavili posebnu jedinicu za fizikalnu terapiju namenski prilagođenu deci s neurološkim stanjima. Pristup je usmeren na pacijenta i ključan je za poboljšanje ishoda lečenja. Jedinica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Pedijatrijske neurohirurgije Acıbadem nudi sveobuhvatan pristup u lečenju neuroloških stanja s ciljem maksimalnog oporavka najmlađih pacijenata s različitim dijagnozama, koje mogu uključiti:

  • Cerebralnu paralizu
  • Spina bifidu
  • Neuro-muskulaturne poremećaje
  • Tumore mozga i kičmene moždine
  • Traume
  • Poremećaje kretanja
  • Ostale probleme mišićno-koštanog sistema
  • Hidrocefalus.

serbia@acibadem.com

https://www.acibadem.rs

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje