• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li vaš pametni telefon utiče na vaš mali prst, palac, vrat ili lakat: Niste jedini

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Vaši zglobovi palca nisu napravljeni za pisanje poruka i prevlačenje prsta preko ekrana po ceo dan"

  • 0
Držanje mobilnog telefona Foto: Shutterstock

Mobilni telefoni jesu promenili naše živote, ali da li nam oni i izazivaju povrede? Prema raspravama na društvenim mrežama - čini se da je tako. Sindrom "mali prst" samo je jedna od mnogih povreda povezanih sa pametnim telefonom koje su postale viralne u poslednje vreme.

- Stalna upotreba mobilnog telefona može da izazove niz problema sa zglobovima. Dok bi neke tvrdnje o povredi mogle biti precenjene, druge su stvarne i uključuju ozbiljnu, dugoročnu štetu - upozorio je ortopedski hirurg dr Peter Džej Evans, kako prenosi "Health.clevelandclinic.org".

Koje vrste povreda zglobova mogu biti povezane sa mobilnim uređajima?

Provođenje sati i sati dnevno na telefonu može da dovede do neprirodnog opterećenja zglobova. Najčešće povrede u vezi sa pametnim telefonom uključuju ulubljenje na malom prstu dominantne ruke, te tzv. sindrom kubitalnog tunela, odnosno bolni lakat od pametnog telefona, kao i "mobilni palac" kojim se služimo za slanje poruka. I naravno sve uočljivija - grba na vratu.

Na mrežama se masovno šire slike deformiteta najmanjeng prsta na ruci, na koji se najčešće naslanja mobilni telefon. Slike prikazuju širok razmak između domalog i malog prsta, kao i izbočinu na malom prstu na mestu gde on podrža telefon kada razgovarate, šaljete poruke ili skrolujete.

- Ali većina ovih slika ne naglašava problem. Oni pokazuju tipičnu ružičastu anatomiju, koja može uveliko da varirati - ističe dr Evans i dodaje: - Takođe je moguće da ljudi koji misle da imaju deformisan mali prst od mobilnog telefon zapravo imaju neko drugo zdravstveno stanje.

Da li je pametni telefon odgovoran za deformaciju malog prsta? 

Lekar zato sugeriše da uzroka za promene na malom prstu može da bude više. Tako nabraja klinodaktiliju, odnosno genetsku malformaciju prsta. Obično utiče na vaš mali prst i uzrokuje da se vrh savije prema vašem prstenjaku. Kod većine ljudi, klinodaktilija ne izaziva simptome niti ometa njihovo funkcionisanje.

Držanje mobilnog telefona Foto: Shutterstock

Tu je i dupuitrenova kontraktura, tj. stanje koje dovodi do deformiteta, obično u vašem malom prstu i prstenjaku. To je spor proces koji traje godinama tokom kojeg se formiraju debele vezice ispod kože i povlače prste prema dlanu. I nema razloga da se veruje da pametni telefoni izazivaju ili pogoršavaju ovo stanje.

Prema dr Evansu, postoji mali rizik da podržavanje telefona malim prstom može da stisne nerv u prstu, zbog čega vremenom možete da osetite bol, utrnulost ili peckanje.

- Ali peckanje ili ukočenost u vašem malom prstu takođe mogu da signaliziraju i ozbiljnije stanje koje se zove sindrom kubitalnog tunela. Ovo stanje je poznato i kao "lakat pametnog telefona" - kaže dr Evans.

Sindrom kubitalnog tunela (lakat pametnog telefona)

Sindrom kubitalnog tunela je kumulativna povreda ulnarnog nerva, jednog od glavnih nerava u ruci, koja se javlja kada prečesto savijate lakat preko 90 stepeni.

Držanje telefona dok razgovarate ili šaljete poruke može da izazove ili pogorša postojeći sindrom kubitalnog tunela - otuda i naziv "lakat pametnog telefona". Ali isto tako i sedenje na niskoj stolici i preterano savijanje lakta ili oslanjanje na naslone stolice dok kucate, ili spavanje sa podvučenim rukama, podjednako je loše, primećuje dr Evans.

Vaš ulnarni nerv putuje niz vašu unutrašnju stranu ruke, a zatim oko koštanog ispupčenja (epikondila) vašeg lakta pre nego što stigne do vaših domalih i malih prstiju. Taj nerv pruža osećaj u ruci i kontroliše kretanje. U vašem laktu, ulnarni nerv prolazi kroz uski otvor na epikondilu koji se naziva kubitalni tunel.

Savijanje lakta vuče i vrši pritisak na ulnarni nerv u kubitalnom tunelu. Iznova ponavljano savijanje lakta može da izazove dugotrajno oštećenje nerva.

Koji su simptomi sindroma kubitalnog tunela?

Simptomi "lakta pametnog telefona" uključuju utrnulost ili peckanje samo sa jedne strane vaše ruke, prstenjaka i malog prsta. Takođe se javlja slabost prilikom držanja stvari ili loša koordinacija prstiju.

Lakat Foto: Shutterstock

Obavezno razgovarajte sa lekarom ukoliko osećate peckanje ili utrnulost u malom prstu kada savijate lakat ili kada spavate. Dr Evans upozorava da ako vaši simptomi ne nestanu kada ispravite ruke, takvo stanje može da bude i teže i da dovede do trajnog gubitka funkcije u ruci.

- Rani stadijumi oštećenja nerava su reverzibilni - kaže on i dodaje: - Sa minimalno invazivnom operacijom, možemo da otvorimo kubitalni tunel. Nerv se potpuno leči. Ali ako se nakupi ožiljno tkivo, nerv nastavlja da propada i to može da bude trajno. Međutim, operacija je i dalje važna za sprečavanje daljeg napretka, još većeg senzornog i motoričkog gubitka i naknadnog deformiteta.

"Palac za slanje poruka"

Slanje poruka palcem je povreda pokreta koji se ponavlja.

- Vaši zglobovi palca nisu napravljeni za pisanje poruka i prevlačenje prsta preko ekrana po ceo dan - kaže dr Evans i dodaje: - Preterana upotreba može da pogorša osnovna stanja, kao što je artritis, ili da izazove nove probleme u tetivama palca.

Tetive su jake trake tkiva koje povezuju mišiće sa kostima. Nekoliko tetiva putuje od podlaktice preko zgloba do palca. U dnu vašeg palca, tetive prolaze kroz uski tunel koji im pomaže da ostanu na mestu.

Brzi, stalni iznova ponavljajući pokreti palca mogu da izazovu upalu tkiva oko tetiva. Ovo stanje se naziva tenosinovitis i može biti veoma bolno.

Vrste tenosinovitisa palca

Slanje SMS-ova nije novost za vaš palac, jer mnoge druge aktivnosti mogu da dovedu do tenosinovitisa. Švajcarski hirurg Fric de Kerven prepoznao je tenosinovitis palca još 1895. godine, zbog čega i poznat kao "de Kervenov sindrom". Takođe je poznat i kao uganuće "palca peračice usled ceđenja odeće", zatim "mamin palac", rezultat podizanja male dece, potom "palac od kupine", izazvan "blackberry" uređajem iz 1990-ih godina.

Lokacija mobilni telefon praćenje Foto: Shutterstock.com

"SMS palac" je još jedna vrsta tenosinovitisa koji može da se javi usled čestog slanja poruka. Pojavljuje se kada vaša tetiva ne klizi glatko unutar svog uskog tunela na strani dlana vašeg palca. Možda ćete osetiti škljocanje ili iskakanje. Na kraju, vaš palac može da i da se zaglavi.

"Tekst vrat"

Tekst vrat je još jedna povreda koja se ponavlja zbog naprezanja uzrokovana stalnim grbljenjem glave iznad pametnog telefona.

- Vaša glava je teška oko pet-šest kilograma - primećuje dr Evans i dodaje: - Kada gledate nadole, povećavate opterećenje mišića vrata. Ovaj dodatni pritisak može da izazove bol u mišićima i grčeve.

Kako da izbegnete povrede u vezi sa mobilnim telefonom

- Trnci, bol i škljocanje u zglobu su znaci da treba da napravite pauzu od svog uređaja - naglašava dr Evans i dodaje: - Ibuprofen ili drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi takođe mogu da pomognu.

Dr Evans takođe preporučuje da često menjate položaj. On navodi primere da pokušate da držite telefon u visini očiju kada šaljete poruke, ili da istežete ruke, šake, vrat i ramena. Takođe ističe da je važno ad menjate ruke dok razgovarate telefonom, ili možda da koristite zvučnik ili slušalice za uši i u potpunosti oslobodite ruke.

Ako vaši simptomi ne nestanu ili se pogoršaju, razgovarajte sa lekarom. Rana dijagnoza i lečenje mogu da vam pomognu da smanjite bol i sprečite trajno oštećenje zglobova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sociolog i marketing stručnjak Jelena Radović o uticaju interneta na decu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje