• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Rak jajnika se može vratiti čak i ako je neki organ uklonjen": Ginekolog Fazlagić približava ženama ovu temu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zapanjujuće su brojke obolelih i preminulih žena od ove bolesti

  • 0
Dr Mima Fazlagić Foto-kolaž: Marko Jovanović, Shutterstock

O reproduktivnom zdravlju svaka žena treba da vodi računa i da odlazi na redovne preglede. Međutim, usled svakodnevnih obaveza, stresnog načina života i drugih obaveza, nekad to i ne ispunimo.

Nažalost, zbog tog zanemarivanja javljaju se problemi koji vrlo lako mogli biti rešeni da smo na njih ranjie obratili pažnju. Konkretno mislimo na rak jajnika. Ginekolog Mima Fazlagić približava nam ovu temu i za Ona.rs govori o pojedinostima ove vrste raka.

- Rak jajnika je jedna od najzloćudnijih bolesti sa velikom smrtnošću. Jedan od razloga za ovakav ishod je to što simptoma nema ili su nespecifični i žena ne sumnja na ovaj problem. Simptomi mogu biti mučnina naduvenost, osećaj težine u stomaku, problem sa stolicom ili neregularno krvavljenje. Smatra se da u svetu godišnje oboli od raka jajnika 250.000 žena, a 150.000 žena umre - započinje priču ginekolog Fazlagić.

rak jajnika Foto: Shutterstock

Kako kaže naša sagovornica, jasnih simptoma koji bi mogli da ukažu baš na ovaj problem nema, ali kaže da se rak jajnika uglavnom otkriva ultrazvučnim pregledom i dodatnom laboratorijskom analizom tumorskih markera za jajnik. Daje nam objašnjenje i da li postoji rizična grupa.

- Smatra se da rak jajnika nastaje usled endokrinih, genetskih i spoljnih faktora. Danas sve više znamo o genetici i pronađene su mutacije koje su odgovorne za ovu bolest. Smatra se da češće obolevaju žene koje nisu rađale ili su rađale kasnije, one koje su kasnije ušle u menopauzu, a značajno je da je najveći broj obolelih između 55 do 75 godina - kaže ona.

Kada je reč o preventivi, njen savet je da se redovno ide na ginekološke preglede kao i da se žene javljaju svom ginekologu kada i ako primete neke tegobe.

- Istina je da ne postoji skrining jer tumorski markeri za jajnike nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze ili predikcije oboljenja. Ukoliko se pojavi problem i sumnja na rak jajnika, prvi korak je javljanje konzilijumu za rak jajnika koji odlučuje o daljim procedurama.

Nakon što se ovo preduzme, ginekolog Fazlagić objašnjava i kako izgleda proces oporavka.

- Operacija je teška kao i terapije zračenjem i citostaticima. Oporavak je zahtevan i zahteva angažovanje i pacijentkinje i njene porodice, kao i lekara.

rak jajnika, rak, reproduktivni organi Foto: Shutterstock/Tattoboo

Ukoliko je žena išla na ovakav zahvat, a nije rađala ili želi još da rađa, da li operacija raka jajnika može dalje uticati na reproduktivne organe.

- Kod raka jajnika se obično uklanjaju svi reproduktivni organi ukoliko je bolest odmakla. Ako žena planira da rađa, vrsta raka koju je imala i stadijum karcinoma može dalje odrediti njen reproduktivni život - kaže nam sagovornica.

Posle operacije, pregledi moraju biti redovni i rade se prema protokolu.

- Ono što treba reći jeste da se rak posle operacije i terapije, čak i ako je neki organ uklonjen, može vratiti, kao metastaza na drugim organima - završava ginekolog Mima Fazlagić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mitrović: Informisanost o HPV bolja, aktivno raditi na promociji vakcine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje