Da li krompir sme da se podgreva? Konačno je sprovedeno istraživanje - nema više dileme

B. P.
B. P.  
  • 0

Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica kako kod nas tako i u svetu. Cenjena je zbog svoje hranljive vrednosti, dostupnosti i raznovrsnih mogućnosti pripreme. Međutim, oduvek je tema rasprava na koje načine krompir sme da se sprema, da se skladišti i kako da se postupa sa krompirom.

Posebnu pažnju privlače promene u strukturi skroba koje nastaju usled termičke obrade, jer one mogu imati uticaj na nutritivne vrednosti i efekat koji hrana ima na varenje. Zato se postavlja večito pitanje: da li krompir sme da se zagreva?

Ispitani su efekti načina pripreme (kuvanje, hlađenje i ponovno zagrevanje) na strukturne karakteristike i in vitro svarljivost krompira. Najviša hidroliza skroba u ravnoteži postignuta je posle kuvanja (82,21%), zatim posle podgrevanja (66,98%) i hlađenja (54,31%).

Krompir koji je bio podvrgnut hlađenju pokazivao je uži opseg topljenja i višu entalpiju topljenja u poređenju sa kuvanim i mikrotalasno podgrejanim krompirom. Rentgenska difrakcija je pokazala da je relativna kristalnost ohlađenog krompira bila viša u odnosu na podgrejani i kuvani krompir, što je bilo u skladu sa rezultatima merenja entalpije topljenja.

kuvani krompir Foto: Shutterstock

Takođe, u poređenju sa kuvanim krompirom, na površini ohlađenog krompira uočeno je mnogo nabora, dok su nakon podgrevanja u mikrotalasnoj primećene veće praznine u oblastima skrobnih zrnaca.

Ova studija je pokazala da hlađenje i podgrevanje u mikrotalasnoj značajno utiču na mikrostrukturu i svarljivost krompira, te su predloženi kao alternativni načini pripreme krompir jela.

Kada podgrejemo krompir, skrobna zrna u njemu rekristalizuju se, odnosno ponovno se organizuju. Ovo može dovesti do promene u teksturi i sastavu krompira. Konkretno, ovaj proces može učiniti krompir težim za varenje, posebno za ljude koji već imaju osetljiv stomak ili probleme sa varenjem.

Zaključak je - iako podgrevanje krompira ne predstavlja pretnju po zdravlje u smislu toksičnosti ili kancerogenosti, može dovesti do nelagodnosti u stomaku zbog promena u skrobnoj strukturi krompira.

(Ona.rs/Pubmed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za lisnati krompir koji će vas oduševiti: Jelo kakvo do sad niste probali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje