• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Rekli su mi da imam hemoroide, a zapravo je bio rak": Kako prepoznati simptome

E. O.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Operacija rektuma joj je promenila život

  • 0

Trejsi Robert (49) je u mlađim godinama bila fizički aktivna, čak se i profesionalno bavila treniranjem. Davala je prioritet zdravlju i kondiciji. Međutim, i pored svega navedenog, ona je u tridesetim godinama razvila probleme sa varenjem.

Primetila je da joj sve što pojede izazove naduvenost; toliko joj je neka hrana smetala da je nadutost bila jaka i neprijatna i morala je da se obrati lekaru, piše "Self".

- Svaki lekar sa kojim sam pričala mi je govorio da imam iritabilna creva i savetovali su mi da ubacim više vlakana u svoju ishranu. Prema tim preporukama, jela sam organsku hrani i izbacila sam mlečne proizvode, ali nadutost je i dalje bila tu - rekla je Trejsi.

Onda je zatrudnela 2004. godine i otišavši kod ginekologa, saznala je da ima hemoroid koji je bio otekao, a i otekla joj je vena oko anusa. Pošto nije osetila nikakve tegobe, ginekolog joj je rekao da, ako oseti svrab ili otok, da obrati pažnju jer onda mora da se reaguje.

Posle porođaja i nekoliko godina od toga, problemi sa varenjem su se pojačali, stalno je bila naduvena, konstantno je imala zatvor, a povremeno je bila toliko umorna da joj je bio napor da ustane iz kreveta. Nije to povezivala sa hemoroidom jer je nije svrbeo niti bilo šta slično, što joj je ginekolog naveo. U međuvremenu, probala je Trejsi vegansku hranu i onu bez glutena, vežbala je svakodnevno, što joj je omogućavalo lakšu stolicu.

Sedam godina posle porođaja rekla je ginekologu da misli da se hemoroid pogoršavao jer je imala neverovatne probavne probleme.

- Kada sam odlazila u kupatilo, posle nužde sam osećala kao da mi je teret izašao iz tela, a primetila sam i nekoliko kapi krvi. Ginekolog me je pogledala i poslala me kući. Problem je naizgled bio rešen jer je krvarenje bilo sve ređe iako sam nastavila da imam problem sa zatvorom - kaže Trejsi.

stomak, bolovi, doktor, pregled, boli stomak, rak debelog creva Foto: Shutterstock

Međutim, onda se 2014. godine sve promenilo - počela je sve više da krvari. Na jednom putovanju u kupatilu je primetila "tonu" krvi i znala je da to nije dobro. Dobila je uput za alergologa i gastrointestinalnog specijalistu koji nisu bili previše zabrinuti jer nisu ništa otkrili. S vremena na vreme je primećivala malo krvi, pa je mislila da ima neku bolest creva.

Počeo je da je boli donji deo stomaka, ali je to pripisala povredi kuka, pa je počela da ide i kod kiropraktičara. A onda je 2015. godine otišla kod gastroenterologa koji ju je konačno uputio na kolonoskopiju. To je Trejsi iznenadilo jer joj niko nikad to nije preporučio, a sve zbog toga što je otkrila lekaru da ima problem sa hemoroidima. Gastroenterolog je htela da bude sigurna da nema neki malignitet u telu. Posle buđenja nakon operacije lekar joj je rekao da su hemoroidi zapravo polipi koje nisu mogli da uklone jer su daleko u njenom rektumu. Urađene su i dodatne analize, ali sve je bilo uredno.

Nedelju dana posle operacije je otišla kod kiropraktičara zbog bolova u donjem delu stomaka, kada joj je zazvonio telefon i saopštili joj da su hemoroidi zapravo maligni tumor.

- Bila sam šokirana. Od početka su hemoroidi bili zapravo tumor i sada sam morala neke korake da preduzmem - kaže Trejsi.

Onda se srela sa kolorektalnim hirurgom koji joj je dijagnostikovao uznapredovani rak koji se proširio izvan unutrašnjeg sloja debelog creva, u zid mišića i rektuma. I pored svega Trejsi je bila optimista i nije izgledala kao bolesna osoba.

Da bi smanjila veličinu tumora pre operacije, koristila je oralnu pilulu za hemioterapiju, išla je na zračenje tokom tri nedelje. Međutim, za to vreme dok nije legla u bolnicu razvio joj se čir na anusu i dobila je kvrge po grudima. Operisana je ranije nego što je planirano. Uklonjen joj je deo debelog creva, rektuma i anusa.

Posle operacije je uradila nekoliko sesija intravenske hemioterapije kako bi ubila preostale mikroskopske ćelije raka. Broj belih krvnih zrnaca joj je stalno padao pa je imala problema sa lekovima, ali na sreću naknadni pregledi su pokazali da se uspešno izborila sa rakom. Sada sa sobom nosi kesu u kojoj vrši nuždu i moraće da je ima do kraja života.

Devet godina kasnije, i dalje je čista i rak se nije vratio. Njen probavni sistem je za oko 80 odsto bolji nego pre raka i oseća se jako dobro.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Naš najpoznatiji pulmolog o simptomima raka pluća, i da li su u riziku i pasivni pušači

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje