• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autorka popularne "Kupoholičarke" ima rak mozga: Šta je glioblastom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je jedan od čestih ali i najagresivniji tumora mozga

  • 0
Sophie Kinsella Foto: michael melia / Alamy / Alamy / Profimedia

Spisateljica Sofi Kinsela (54) je autorka popularnih knjiga o "Kupoholičarki" i jedna je od najprodavanijih u Engleskoj; svi smo voleli da je čitamo u tinejdžerskim danima. Nažalost, oglasila se na društvenim mrežama, ali ne povodom nove knjige, već sa lošim vestima - saopštila je da boluje od agresivnog oblika raka mozga, glioblastoma.

Ona već neko vreme zna da boluje, ali nije htela da obaveštava javnost sve dok nije bila sigurna da njena deca razumeju o kakvom problemu se radi i da im da vremena da procesuiraju stvari koje im se događaju. Sofi je započela lečenje, piše "Hindustan Times".

Sophie Kinsella Foto: DAVID HARTLEY / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta je glioblastom

Prema Američkom udruženju neuroloških hirurga, to je brzorastući i agresivan tumor mozga koji prodire u moždano tkivo, ali se ne širi na ostale organe.

Kako navodi "eklinika.telegraf.rs", glioblastom je jedan od čestih ali i najagresivniji tumor mozga, koji ubrzano napada zdravo tkivo. Simptomi koju ukazuju da se kod nekog razvio ovaj izuzetno agresivni tumor zavise od mesta nastanka, odnosno dela u mozgu koji je zahvaćen. Neki od njih su karakteristika nastanka u velikom spoljnom delu mozga. Tada su pogođeni centri za govor i rasuđivanje, čulo vida, sluha i kretanja, kao i receptori za emocije.

Takođe, glioblastom koji je nastao u velikom mozgu često izaziva različite napade, probleme sa govorom, promenu ličnosti i slabost u telu. Tumori u malom mozgu, koji se nalazi ispod velikog mozga, mogu uzrokovati probleme u hodanju, kretanju, gutanju i govoru. Lokacija svih ćelija uključujući i tumorske je iza onoga što nazivamo krvno-moždanom barijerom. Krvno-moždana barijera je zapravo mreža kapilara čija je uloga stvaranje prepreke za štetne toksine i zarazne organizme, kako ne bi prodrli u mozak. Međutim, ova barijera otežava i lekovima odnosno hemoterapiji da dođe do tumora i deluje na tumorske ćelije.

- Bila sam pod nadzorom odličnog tima u Univerzitetskoj bolnici u Londonu, gde je obavljena uspešna operacija ali i radioterapija i hemioterapija. Sve je stabilno mada se lako zamaram, a pamćenje mi je kritično - rekla je Sofi.

Ispod objave na društvenoj mreži "X" dobila je brojne pozitivne i ohrabrujuće komentare gde joj čitaoci širom sveta pružaju preko potrebnu podršku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo ljude da li redovno idu na skrining preglede: "Ne znam ni šta je to"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje