• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

12 namirnica koje možete jesti bez bojazni da ćete se ugojiti: Da li ih sve volite?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uoči leta i lepog vremena, vreme je da promenite malo svoju ishranu

  • 0
holistički pristup mršavljenju Foto: Shutterstock

Iako nam je pitanje idealne težine i lepog, zgodnog tela uvek na pameti, sada je to posebno aktuelno pošto se bliži leto, vreme kada na sebi imamo minimalne slojeve odeće.

Tako se sada broji svaka kalorija, računa se koliko smo čega uneli u organizam, pa se okrećemo onoj nekoj laganijoj hrani. E sada će se obradovati svi oni kojima je bitno šta jedu, a da se ne ugoje.

Prema dijetetičarki i instruktorki fitnesa Kim Lavic, kaže da je gubitak i održavanje težine uključuje kompromis ali je i balansirajući čin koliko omiljene hrane možete da pojedete dok idete ka svom cilju. Zato daje savet koja hrana bi mogla da se jede, a bez bojazni da ćete se ugojiti.

Karfiol

karfiol, povrće Foto: Pixabay

Ako tražite niskokaloričnu hranu koja je zasitna, onda ste na pravom mestu. Cela glavica karfiola sadrži samo 146 kalorija, a način njegove pripreme je raznolik, piše "Cha ching queen". Odličan je i kada ga šečete ili samo obarite pa začinite i jedete kao salatu.

Krastavac

Krastavac Foto: Pixabay

Poznato je da je krastavac pun vode, pa njegova srednja veličina donosi samo 30 kalorija. Možete da ih pojedete i tri, a i dalje ćete pojesti manje kalorija nego što ima kesica čipsa.

Tikvice

tikvice, rezanca od tikvica, špageti od tikvica Foto: Shutterstock/zarzamora

Špagete napravljene od brašna i vode mogu pokvariti vašu figuru, ali neće ako napravite špagete od - tikvica. Ovo povrće je odlična zamena za testeninu kada pokušavate da ograničite kalorije. Jedna šolja rezanaca sadrži samo 20 kalorija dok ista količina testenine od testa sadrži neverovatnih 221 kaloriju.

Pečeni krompir

Mladi krompir Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, ako jedete pečeni krompir nećete uneti toliko kalorija kao kada ga jedete prženog na ulju ili u fritezi. Takođe, važno je napomenuti da je važno da ga jedete sa sve ljuskom, jer se u njoj nalazi najviše vlakana.

Mahunarke

Mahunarke Foto: Shutterstock

Pasulj je jako dobar za vaše srce, ali je isto tako odličan i za vaš struk. Uz to, neka vam na listi mahunarki budu i sočivo, grašak ili slanutak jer svi oni imaju dosta vlakana i proteina što vam omogućava da održite težinu ali i da smršate.

Jagode

Jagode, šolja jagoda Foto: Shutterstock

Ako žudite za nečim slatkim, posegnite za jagodama. Možete ih jesti koliko želite jer vas one neće udebljati. Jedna šolja jagoda ima 49 kalorija i 3 grama vlakna.

Grejpfrut

napitak grejpfrut Foto: Shutterstock

Sa samo 52 kalorije po porciji, ovo je niskokalorično voće. Ako ga jedete u većim količinama, nemojte se bojati jer se nećete ugojiti. Postoje neke naznake i da se može lepo smršati ukoliko ga redovno konzumirate. Osim toga, sadrži veliku količinu vode.

Kokice

kokice u bioskopu Foto: Shutterstock

Možete ih kupiti ili sami napraviti, a ako ih napravite bez soli onda nemate razloga da se brinete oko kilaže. Jedna šoljica kokica ima 31 kaloriju tako da nema razloga da se kajete ukoliko ih grickate tokom gledanja nekog filma u kasnim satima.

Losos

Zdrave namirnice, losos, edamame, paprika Foto: Pexels

Iako je ovo riba na ceni, znajte da kada je kupite možete je jesti koliko želite bez straha da će se to videti na vašem telu. Ovo je hrana sa velikim sadržajem proteina, a to znači da se te hrane ne možete prejesti. Uz to, može vam pomoći da smanjite unos drugih nezdravih kalorija.

Sir sa niskim sadržajem masti

sir, mladi sir, sir sa niskim sadržajem masti Foto: Shutterstock/Nadezhda.Photo

Znajte da možete mnogo da ga jedete, a da se nećete ugojiti. Skoro polovina njegovih kalorija dolazi od proteina koji pomaže u održavanju težine ali i gubitak iste. Pomoći će vam da izgledate vitkije.

Avokado

avokado Foto: Shutterstock

Osim što nema mnogo kalorija u sebi, isto tako vam avokado može pomoći i da smršate. U jednom istraživanju sa dve grupe ljudi koje su pratile pravila određene dijete, jedna grupa je dodatno jela avokado. Posle 12 nedelja, grupa koja je jela avokado su imale više zdravih mastu u sebi.

Orašasti plodovi

orašasti plodovi Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi imaju više kalorija i masti od mnogih namirnica na ovoj listi, pa ćete se možda iznenaditi što ih možete jesti mnogo bez griže savesti. Jedna studija je pokazala i da orasi ne debljaju čak ni ako ih jedete svakodnevno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje