• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li nam spavanje pomaže da budemo manje bolesni?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jasna je veza između dužine sna i njegovog kvaliteta

  • 0
spavanje, buđenje, jutro, žena se budi, krevet, starija žena Foto: Shutterstock/fizkes

Veza između dužine sna i njegovog kvaliteta i učestalosti nekih hroničnih bolesti kao što su oboljenja srca i krvnih sudova, dijabetes dokazana je u različitim kliničkim studijama.

Međutim, poslednjih deset i više godina, postoje studije koje ispituju vezu spavanja i učestalosti akutnih oboljenja kao što je prehlada.

Studija sprovedena pre 15 godina je pokazala da su osobe koje su spavale manje od pet ili šest sati tokom noći imale čak četiri puta veću mogućnost da se prehlade u odnosu na osobe koje su spavale najmanje sedam sati, dok je studija iz 2009. godine pokazala da su sve osobe koje su u proseku spavale kraće od sedam sati imale tri puta veću mogućnost da se prehlade u odnosu na one koji su spavali najmanje osam časova.

Tokom 2012. godine sprovedena je velika studija na uzorku od čak 56.953 medicinskih sestara koja je ispitivala povezanost dužine i kvaliteta sna i mogućnost nastanka upale pluća (pneumonije). Pokazalo se da su one medicinske sestre koje su spavale kraće od pet sati imale čak tri puta veću mogućnost da se razbole.

Posebno je zanimljivo da se ista stvar ponovila i kod onih koje su spavale duže od devet sati, što pokazuje da koliko je štetno premalo spavanja, jednako je štetno i previše spavanja.

Više pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta će se desiti kada prestanete da jedete meso

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje