• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li pirinač može da vas otruje ako ga jedan dan ostavite van frižidera: Evo šta kažu stručnjaci

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Krivac je bakterija Bacillus cereus, koja se razmnožava u ekstremnim uslovima, a prijavljeno je da se njome otruje godišnje 63.000 Amerikanaca

  • 1
Bol u stomaku, trovanje, Rižoto Foto-ilustracija: Shutterstock, Profimedia

Društvene mreže poslednjih dana preplavljene su snimcima u kojima korisnici upozoravaju svoje pratioce da nikada ne jedu ustajali pirinač - jer bi mogli ozbiljno da se razobe.

Iako su takve situacije retke, kako piše "Consumer Reports", stručnjaci ističu da upozorenja nisu besmislena i da pirinač ostavljen jedan dan na sobnoj temperaturi – kao i mnogi drugi ugljeni hidrati – zaista može da izazove zdravstvene probleme.

Naime, bakterija Bacillus cereus koja živi u zemljištu i vodi često dospeva u ugljene hidrate tokom njihovog rasta, a ako uđe u pirinač, ostavlja spore na njemu koje mu pomažu da preživi prilično ekstremne uslove, posebno sušu i visoke temperature.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u američkom časopisu Food Control, analize različitih vrsta ugljenih hidrata, uključujući kinoju i testeninu, pokazale su da se bakterije najčešće mogu naći u pirinču.

Ohrabrujuća statistika

Pod određenim uslovima bakterije mogu da se umnože i da postanu veoma aktivne. Ako osoba jede hranu u kojoj se one nalaze u periodu od jednog do pet sati nakon konzumacije može da se oseća veoma loše, da povraća, ima grčeve i dijareju, koja može da traje i do 18 sati .

Nutricionistkinja Milka Raičević za Ona.rs objašnjava da mi ništa o toj bakteriji nismo znali.

Milka Raičević, Nutricionista Foto: Privatna arhiva

- Nismo znali čak ni da postoji. Činjenica je da su mnoge diareje prošle, da su se neke lečile, a neke se i nisu lečile, znalo se da su posledica nekog trovanja ali niko nije sumnjao u pirinač. To je sasvim nešto novo. Ali, s obzirom da sad znamo, samim tim ćemo voditi računa, ne samo o termičkoj pripremi, jer pretpostavljam svaka bakterija do određene temperature se uništava, nego ćemo morati da vodimo računa i o tome koliko je to učestalo i iz kog podneblja dolazi. Pirinač onda može da bude dekontamiran. To su neke novine koje ćemo morati da pratimo. Kao što imamo standardizaciju za neke druge stvari, tako ćemo imati i neku novu proceduru za to dokazivanje - ističe Raičevićeva.

Dakle, ono što je najbitnije, kako ističe - dobro je da sad znamo i dobro je da znamo kako trebamo da se ponašamo.

kuvanje, pirinač Foto:Shutterstock

Međutim, statistika kaže da su slučajevi trovanja ovom bakterijom mnogo ređi od trovanja nekom drugom bakterijom. U SAD je 63.000 takvih slučajeva godišnje u poređenju sa 1,35 miliona slučajeva trovanja i čak 420 smrtnih slučajeva uzrokovanih salmonelom.

Po pravilu, trovanje ovom bakterijom je uglavnom blago, iako može izazvati ozbiljne probleme kod beba i male dece, ali potrošači, ako se pridržavaju uputstva i dobro čuvaju hranu, mogu biti prilično bezbedni.

Sobna temperatura

Da bi se čovek otrovao Bacillus cereusom, morao bi da unese dosta ove bakterije, što se može sprečiti ako se pravilno rukuje hranom nakon kuvanja.

Do trovanja najčešće dolazi u situacijama kada se kuvani pirinač ili drugi ugljeni hidrati predugo drže na sobnoj temperaturi, što, kako objašnjava Ben Čepmen, stručnjak za bezbednost hrane na Univerzitetu Severne Karoline, pomaže da se bakterije razmnožavaju.

Iz tog razloga se preporučuje da se kuvani pirinač stavi u frižider najkasnije dva sata nakon kuvanja, a ako je duže ostavljen na sobnoj temperaturi preporučuje se da ga bacite. Pirinač koji na vreme stavite na hladno može da stoji u frižideru tri do četiri dana.

Prilikom podgrevanja pirinča savet je da ga zagrejete na najmanje 74 stepena Celzijusa, jer će to ubiti bakterije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta vam sve ostane u kupaćem posle svakog izlaska iz vode

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Eto!

    20. maj 2024. | 22:17

    Zaboga, koliko nedokucan treba da budes da BILO KOJU HRANU ostavis van frizidera nakon sto se posle kuvanja ohladi u bilo kom trajanju, a kamoli jedan dan?

    Podelite komentar