• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doktor upozorava na zdravstveni hak za skidanje temperature: Nema dokaza da deluje, a možete da naškodite bebi

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od tretmana za lice na bazi puževa, do napitaka od majčinog mleka - društveni mediji su preplavljeni nekonvencionalnim i bizarnim zdravstvenim trikovima

  • 0
Čarape, krompir Foto: Shutterstock

Ako ste mislili da je krompir samo za čips, pomfrit, pečenje i pire - razmislite ponovo.

U jeku je bizaran zdravstveni hak na društvenim mrežama, u kojem mnogi "uticajni" stavlja kriške ovog povrće u svoje ili u čarape svojih beba.

Navodno, isečen krompir će preko noći iz svoje prirodno svetle boje preći u crnu nijansu ako ga ostavite u čarapama na nogama da stoji dok vi spavate. Zagovornici ovog "trika" veruju da je u pitanju pravi način da se izvuku toksini iz tela, smanji temperatura, pa čak i spreči bolest.

Korisnik TikTok-a @g0dblesstac0s je među onima koji su isprobali ovu metodu na sopstvenom novorođenčetu, snimivši ceo postupak kako se to radi.

- Radi! Sada joj je bolje - napisala je ona na snimku, na kojem se vidi kako skida čarape pune krompira sa nogu svog deteta objasnila: - Isprobala sam priču starih žena da su bebama stavljali parče krompira u čarapu kako bi im otklonili bolest.

@g0dblesstac0s It works! She all better now… #fyp #oldwivestales #potatosocks #momsoftiktok #kidsoftiktok #babytiktok #sickbabyhack ♬ Desperate - NEFFEX & NoCopyrightSounds

Iako ova mama sigurno nije jedina koja je eksperimentisala sa ovim trikom, njena objava je ubrzo izazvala razne intrigirane komentare.

- Da li pomaže kod curenja iz nosa? - interesovala se jedna pratiteljka, na šta joj je Tik Tokerka odgovorila: - Da, na sve simptome prehlade!

I drugi su se raspitivali da li krompir leči i ostale simptome, na šta je influenserka počela da deli i druge savete, poput korišćenja luka za probleme sa disanjem.

Povodom ovog novog viralnog trenda, dr Lorens Kaningem, zdravstveni stručnjak i penzionisani lekar opšte prakse iz Velike Britanije, odlučio je da objasni za "Mirror", da iako se krompir možda koristi u raznim narodnim lekovima, nema naučnih dokaza koji bi sugerisali da on zaista skida temperaturu.

- Pretpostavljam da je stavljanje krompira u čarape da bi izvukao nečistoće ili izlečio bolesti postalo popularno, jer roditelji traže prirodne lekove za bolesti svoje dece. Ipak, sa naučnog stanovišta, ne postoje dokazi koji podržavaju efikasnost ove metode u lečenju groznice ili izvlačenju toksina. Ideja možda potiče od narodnih lekova i prirodne privlačnosti organskih materijala, ali, za mene, nedostaje mu medicinska validacija - ističe dr Kaningem.

Krompir, gajba krompira, gajba Foto: Shutterstock

Bakterije i virusi koji izazivaju groznicu obično se prenose u ustima, grlu ili nosu zaražene osobe. Ovi patogeni se zatim mogu proširiti kada ta osoba kija ili kašlje, ispuštajući kontaminirane kapljice u vazduh, nakon čega neko drugi može da ih udahne.

Te kapljice virusa i bakterija nikako ne mogu da prodru kroz nečiju kožu, što znači da se bolesti ne može širiti samim kontaktom - osim ako ne dodirnete kapljice i nesvesno ih stavite u usta. To je uglavnom zato što koža deluje kao barijera kako bi nam pružila najbolju šansu protiv gadnih bolesti.

Dakle, isto važi i za ono što krompir može da ponudi, sa ljuskom koja „nije propusna” za supstance koje ovo povrće može da apsorbuje. 

- Neki bi mogli da izveste da se efekat hlađenja koji doživljavaju može pripisati vlazi iz krompira, što bi moglo da pruži privremeni placebo efekat, ali bez stvarne promene - objašnjava dr Kaningem i nastavlja: - Upotreba prirodnih lekova ponekad utiče psihološki na pojedince koji preferiraju holistički pristup zdravlju.

Iako izgleda da trik sa krompirom nema nikakvih loših sporednih efekata, dr Kaningem ističe da oslanjanje isključivo na ovo može da dovede bolesnu osobu u opasnost - naročito bebu.

- Dok je stavljanje krompira u čarape uglavnom bezopasno, postoje potencijalni indirektni neželjeni efekti - naglasio je on: - Na primer, oslanjanje na ovu metodu za ozbiljna stanja kao što je visoka temperatura može dovesti do odlaganja efikasnijih medicinskih tretmana. Ovo je posebno ključno za bebe i malu decu čije se zdravlje može brzo pogoršati kada se groznica ne leči ispravilno.

Zato kaže da groznica kod beba mora da se prati pomoću pouzdanog toplomera i da se traži savet lekara ukoliko je temperatura visoka ili uporna.

- Uvek preporučujem korišćenje medicinski odobrenih metoda kao što su paracetamol ili ibuprofen, koji su bezbedni kada se koriste u skladu sa smernicama - zaključuje ovaj lekar.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slavica Maris o malim boginjama, velikom kašlju i svim virusima koji haraju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje