• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda nastavlja se u nedelju 26. maja

E. O.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo naročito apeluje na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta

  • 0
Doktorski pregled Foto: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja, usled velikog interesovanja građana, u nedelju, 26.maja, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Tom prilikom, u periodu od osam do 17 časova, u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled (a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.

Protekle nedelje je 23 hiljade građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje, navodi Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve da preventivne preglede obave i ove nedelje.

Naročito apelujemo na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba, ističe Ministarstvo.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs .

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slavica je uprkos bolesti rodila sina koji danas ima 17 godina, ovo je njena priča

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje