• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je ženama zaista potrebno više sna nego muškarcima?

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjak za spavanje razbija mit da je ženama potreban jedan ili dva sata više vremena za spavanje nego muškarcima, ili je 20 minuta dodatnog sna sasvim dovoljno

  • 0
Spavanje, san, odmor Foto: Shutterstock

Iznova se ponavlja da je osam sati sna zlatno pravilo ukoliko želite da budete odmorni narednog dana. Ali da li se ova satnica razlikuje u odnosu na muškarce i na žene?

Dr Patrik Flin tvrdi da je ženama zapravo potrebno jedan ili dva sata više vremena za spavanje nego što je to slučaj sa suprotnim polom. Ovaj kiropraktičar, kako prenosi "Mirror" sugeriše da je to - hormonalnih razlika, te da nedostatak odmora dovodi ženu u stanje "većeg stresa".

- Ženama treba više sna - objasnio je @drpatrickflinn na platformi X: - Nažalost, žene toliko preuzimaju na sebe da ne dobijaju uvek dovoljno sna koji im je potreban, što je štetno po njihovo zdravlje. Preduzmite korake za bolji san. Možete da postavite spavanje kao prioritet kako biste promenili svoje zdravlje i to vas ništa ne košta.

Ovo je izazvalo priličnu debatu među njegovim pratiocima.

- Osećam se kao da mi je bolje sa pet do šest sati, a 10 sati sna mi već zvuči kao poremećaj spavanja - napisala je jedna korisnica društvenih mreža dok je druga dodala: - Nisam sigurna gde da stavimo tih 10 sati sna….

Spavanje san jastuk žena devojka Foto: Shutterstock

Dakle, da li je ova tvrdnja tačna? Rouzi Dejvidson, specijalista za spavanje kaže da, iako ženama treba više sna, samo 20 minuta duže je dovoljno.

- U proseku, ženama može biti potrebno svega oko 20 minuta više sna po jednoj noći nego muškarcima, iako je važno napomenuti da je to veoma individualno i da se razlikuje od osobe do osobe - ističe stručnjak: - Iz tog razloga ne možemo da postavimo tačne termine i zahteve. Predlaganje veoma dugog sna može da izazove anksioznost kod onih koji možda konzumiraju ove informacije.

Iako postoje različite teorije o većoj potrebi žene za snom, hormonalne promene i svakodnevne obaveze mogu da odigraju veliku ulogu. Veća je verovatnoća da će muškarac biti "noćna sova" zbog različitih "hronotipova", odnosno prirodne sklonosti ka spavanju, dok žene mogu da dožive porast melatonina - hormona koji pomaže u promociji sna.

Obe ove komponente utiču na cirkadijalni ritam oba pola – što se odnosi na obrazac spavanja u telu tokom perioda od 24 sata. Kao rezultat toga, žene su mnogo više pogođene nepravilnim rasporedom spavanja, tako da njegovo održavanje može biti od vitalnog značaja za opšte zdravlje.

- Žene češće više koriste mozak i mogu da imaju složenije moždane aktivnosti, što može da dovede do veće potrebe za snom za oporavak i regeneraciju. Hormonske promene u vezi sa menstrualnim ciklusom, trudnoćom i menopauzom mogu uticati na veću potrebu za snom. Isto važi i za dnevne obaveze. Žene često balansiraju između više uloga, uključujući posao, negu i upravljanje domaćinstvom, što može da dovede do većeg fizičkog i mentalnog umora. Žene su takođe sklonije određenim poremećajima spavanja, kao što je nesanica i sindrom nemirnih nogu, koji može da poremetiti san i dovede ih do potrebe za više odmora.

Uprkos ovim informacijama, važno je da se objasni i da pol nije jedini faktor kada je u pitanju spavanje. Način života, zdravlje, pa čak i genetika takođe mogu da igraju važnu ulogu, jer su mnogi od nas predisponirani na određene obrasce i potrebe.

- Prirodne varijacije u cirkadijalnim ritmovima, unutrašnjem satu tela, mogu da utiču na to kada se osoba oseća najbudnije i najpospanije. Svi imamo hronotip spavanja koji diktira našu preferenciju za vreme budnosti i spavanja. Važni su i kvalitet i količina sna. Postoji velika potreba za daljim istraživanjem i razmatranjem pola i roda kada je u pitanju jedinstvena biologija žena - zaključuje Devidsonova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje