• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U domovima zdravlja povećan broj pregleda dece zbog ujeda krpelja i BRNU virusa: Savet za sve roditelje

Vreme čitanja: oko 1 min.

BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta i da je reč o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu

  • 0
Pregled kičme kičma dete dečak Foto: Shutterstock

U domovima zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija, ujeda krpelja, kao i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus.

Dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac kaže za Tanjug da se u ambulantu Doma zdravlja Savski venac deca najviše javljaji zbog BRNU virusa i ujeda krpelja.

Ona objašnjava da BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta i da je reč o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu.

- Infekcija se lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka - kaže Golubović.

Uzrast koji virus najviše zahvata je predškolski i to deca starosti dve-tri godine.

Inkubacija traje od tri do pet dana, a od simptoma je prisutna temeratura do 38 stepeni, praćena povremeno glavoboljom, bolom u grlu, čestim odbijanjem obroka, a kod male dece i pojavom kašastih stolica.

- Drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u ustima, koja liči na plikove. Terapija je simptomatska. Bolest traje oko 10 dana i prolazi bez komplikacija - navodi dr Golubović.

Dodaje da se u ambulantu takođe javljaju deca sa ubodom krpelja i da krpelji prenose bakteriju Borreliju Burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest.

- Savet roditeljima je, kada primete krpelja na koži detata, da se jave u svoj dom zdravlja da bi se krpelj uklonio. Analizu krpelja i dalju terapiju će odrediti pedijatar - rekla je dr Golubović.

Prema njenim rečima, u Domu zdravlja Savski venac, u predškolskom dispanzeru je broj pregleda po lekaru oko 50, što je između 200 i 300 pregleda, a od tog broja oko 50 odsto dođe zbog bolesti šake stopala i usta, a oko 20 odsto zbog uboda krpelja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tea objasnila kako izgleda život sa celijakijom, evo koliko je komplikovana bezglutenska ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje