• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo povrće su nekada smatrali "hranom za siromašne", a danas se zna da je neophodni "čistač organizma"

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Benefiti su bezbrojni

  • 0
Musaka sa zeljem Foto: Shutterstock

Zelje predstavlja popularnu višegodišnju biljku iz porodice troskota i bogato je vitaminima, pre svega vitaminom C, kao i mineralima poput gvožđa, fosfora i kalcijuma. Takođe je poznato da se iz korenskog dela biljke može izdvojiti veoma lekovita materija koja je poznata kao rumicin.

Zanimljivosti

Iako je iz navedenog jasno da je zelje veoma zdrava i nutritivnim materijama bogata namirnica, ono je ranije smatrano takozvanom „hranom za siromašne“.

Međutim, jedna od zanimljivih činjenica jeste ta da se zelje i njegova svojstva vrlo cene u Kini, pa je prema nekim podacima ono bilo hrana radnicima koji su gradili Kineski zid. Naime, postoje spisi koji govore u prilog tome da je neimarima koji su zidali ovu velelepnu građevinu, uvek uz pirinač davano i zelje, kao izvor energije.

Najjednostavnije rečeno, zelje je jedan od najmoćnijih antioksidanasa i ima ulogu detoksikacije, pa je nazvano i „čistačem ljudskog organizma“.

Zelje se bere u rano proleće, i u ishrani se koriste listovi biljke.

Benefiti

Zelje ima snažna diuretska svojstva, te pomaže kod detoksikacije urinarnog trakta i problema sa infekcijama mokraćnih kanala. Ova biljka ima odlična svojstva u ukupnoj detoksikaciji organizma, i potpomaže rad jetre i creva, pre svega zbog bogatstva u vitaminima A i C i gorepomenutim mineralima.

Zelje je poznati prirodni laksativ, te omogućava čišćenje creva od toksina i parazita, pre svega jer je bogato biljnim vlaknima i olakšava tegobe kod zatvora.

Sa druge strane zelje je odlično i za zaustavljanje dijareje jer je bogato elektrolitima koji se u ovim stanjima pojačano gube (pre svega natrijum, kalijum i magnezijum).

Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

Zelje pomaže kod problema sa anemijom izazvanom nedostatkom gvožđa (sideropenijska anemija), jer je izuzetno bogato ovim mineralom, a samo 100 gr ovog povrća će vam obezbediti 80 odsto potrebnog vitamina C.

Zbog obilja vitamina A, zelje je odlično i za očuvanje vidne funkcije - retinol iz zelja prevenira oboljenja oka i olakšava neke tegobe vezane za čulo vida.

Poznato je i da je zelje jedan od najboljih prirodnih lekova za tretman gastropareze – stanja koje odlikuje poremećaj nervnih signala u digestivnom traktu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: voće i povrće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje