• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudan simptom na jeziku može da vam ukaže da bi trebalo da prestanete da pijete kafu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktor sa TikTok-a tvrdi da prema praksi tradicionalne kineske medicine postoji iznenađujući znak na vašem jeziku koji može da vam ukaže na to da ne bi trebalo da pijete kafu

  • 0
jezik Foto: Shutterstock

Za mnoge je jutarnja šoljica kafe neophodna za početak dana.

Međutim, jedan doktor je upozorava na iznenađujući simptom koji može da se pojavi na vašem jeziku a koji je možda signal da uopšte ne bi trebalo da pijete kafu. Srećom, postoji lak način da proverite njegovu tvrdnju kod kuće.

- Da li znate da li bi trebalo da pijete kafu? - upitao je dr Anis Khalaf  svojih 457 hiljada pratilaca na TikTok-u (@acupuncturefit): - Ako želite da znate odgovor, poželećete da isplazite jezik. Možete da odete do ogledala i uradite mali test da saznate. Ako imate puno pukotina na jeziku sa gustom žutom prevlakom, verovatno ne bi trebalo da je pijete.

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee ♬ Smalltown Boy - Bronski Beat

Naime, dr Khalaf tvrdi da ova pojava na jeziku ukazuje na potencijalnu "neravnotežu u telu", koju piće sa kofeinom može da pogorša. Iako nije dao previše detalja o tome zašto, on se osvrnuo na nešto poznato kao "nedostatak jina" u kineskoj medicini.

- Ovo je nedostatak "jina", odnosno nedostatak toplote i vlage u vašem telu, što u osnovi znači da imate nedostatak tečnosti ili "hladnoće", odnosno da toplota preuzima vaše telo - objasnio je dr Khalaf, kako prenosi "Mirror".

A ukoliko se još uvek češete po glavi pitajući se šta je to "nedostatak jina", tu je i "zapadni" lekar opšte prakse dr Lorens Kaningem, koji objašnjava da je tu zapravo reč o telesnoj neravnoteži gde su "hranljivi aspekti" iscrpljeni, što dovodi do uznemirenosti, aritmije i drugih neprijatnih simptoma.

Kafa šoljica kafe, grand kafa Foto: Telegraf

Kako je kafa "inherentno zagrevajući" stimulans, napitak svakako može da pojača ove simptome, međutim, on tvrdio da to nije uvek uzrok i žutog jezika.

- Prema mom iskustvu, gusta žuta prevlaka na jeziku uglavnom ukazuje na neravnotežu u sistemu za varenje u telu, a ne na specifičnu averziju prema kafi - ističe dr Kaningem i dodaje: - Ovaj "premaz" se može pripisati nizu faktora kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisustvo bakterija i kvasca. Iako sama kafa obično nije direktan uzrok, ona može da pogorša uslove koji dovode do tog stanja. Kafa je kisela i može da promeni pH ravnotežu u ustima, što može da doprinese proliferaciji bakterija i kvasca, što potencijalno dovodi do žutila jezika.

Osim simptoma na jeziku, postoje i drugi znaci da pijenje kafe negativno utiče na vaše telo. Tu su nelagodnost u stomaku i refluks kiseline kao najčešći, jer je poznato da kafa povećava proizvodnju želudačne kiseline.

- Takođe, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane sa prekomernim unosom kafe, posebno ako neko konzumira velike količine tokom dana. Ako ste zabrinuti zbog boje ili teksture vašeg jezika, uvek se savetuje poseta lekaru opšte prakse - zaključuje doktor.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Građani o konzumiranju alkohola kod mladih: Prekomerno konzumiranje alkohola je stvar vaspitanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje