• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na odmoru joj je komarac preneo virus koji "lomi kosti": Stučnjaci upozoravaju da je Evropa na udaru

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stope zaraženih se povećavaju na prostorima Francuske, Hrvatske i Italije

  • 0
Novi virus koji prenosi komarac Foto-kolaž: Shutterstock

Ema Koks je dvadesetsedmogodišnjakinja iz Velike Britanije, koja se na svom putovanju iz snova zarazila virusom zbog ujeda komarca.

Naime, Ema je dobila temperaturu dok je bila na odmoru na Baliju, ali je sumnjala da je obična prehlada. No, ubrzo su usledili bolovi u mišićima, zglobovima i jake glavobolje, koje su se na svetlu samo pogoršavale, bilo je sve takođe ispraćeno i peckanjem u očima. Pod hitno je zakazala let za povratak, a kada je konačno stigla, dobila je osip po celom telu. Pojurila je u kliniku, gde su lekari zaključili da je zaražena denga groznicom ili virusom, koji joj je preneo komarac. Ovu groznicu nazivaju još i virusom koji "lomi kosti" zbog velikih bolova u mišićima.

- Zbog virusa sam dobila jak osip, koji se proširio po celom telu. Osećala sam se užasno i kao da nikada neće proći - rekla je, prenosi "Dailymail".

Stručnjaci upozoravaju da bi iskustvo Eme Koks moglo biti mnogo bliže u odnosu na Indoneziju, s obzirom na to da su slučajevi denga groznice "eksplodirali" u Evropi, jer komarci koji prenose virus postaju sve češći na našem kontinentu.

S obzirom na to da se ovi insekti sada pojavljuju u Francuskoj, naučnici za Zavod za javno zdravlje (NHS) sada strahuju da bi se Olimpijske igre u Parizu u julu mogle pretvoriti u događaj "saveršen" za širenje bolesti. Ema se prisetila da su je u toku noći često ometali komarci i da se "sve poklapa".

- Ulazili su kroz veliku rupu na mreži od balkonskih vrata. Zvuči tako glupo, ali nisam mogao da je vidim jer je bila prekrivena zavesom. Svako jutro bih se budila prekrivena ugrizima - govori ona.

Po povratku, simptomi poput glavobolje i bolova su nestali, ali se tri dana kasnije pojavio osip. Kako navodi, bila je prekrivena crvenilom, ali je na nogama i pojedinim delovima imala osip u vidu "grudvica" pod kožom.

osip Foto: Shutterstock

Savetovali su je da se obrati NHS-u, čiji su je stručnjaci dalje uputili u karantin dok ne sprovedu određene testove. Zajedno su poređali sva mesta koja je obilazila i vreme u koje je išla. Pošto osip nije bio "opasan", poslali su je kući, proveravajući je svakog dana. Kroz osam dana osip je nestao. Ovaj virus se smatra potencijalno smrtnim, ali još uvek se ne zna tačan stepen rizika.

Iako je mesto poput Indonezije uveliko na udaru sa ovim virusom, stope zaraženosti rastu i u velikim odmaralištima u Evropi. Protekle godine zabeleženo je 130 slučajeva zaraženih, dok se procenjuje da je ove godine broj već nadmašio duplu vrednost. Ovaj virus najčešće liči na groznicu, a simptomi su slični ovim kakve je imala i Ema. U retkim situacijama, viđali su se i osipi koji su krvarili. Virus svoju "drugu fazu" razvija onda, kada zaraženi počne da se oseća bolje. Predviđa se da oporavak traje od jedne do dve nedelje.

NHS sada upozorava ljude da denga groznica predstavlja rizik na područjama evropskih destinacija za odmor kao što su Hrvatska, Francuska, Italija, Španija i Portugal između proleća i novembra. Takođe se savetuje da ljudi koji su podložniji dengi, kao što su mala deca, starije osobe, trudnice i oni sa oslabljenim imunološkim sistemom, treba da izbegavaju putovanja u područja gde je virus prisutan.

Stručnjaci iz NHS navode da je prevencija najbolji način da se izbegne dobijanje denge, a to je:

  • nošenje odeće koja prekriva veću površinu tela
  • spavanje sa zatvorenim prozorima i vratima, bez upaljenog svetla
  • korišćenje raznih krema i preparata koji odbijaju komarce.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta raditi kada nema alarma za uzbunu: Ove bolesti su smrtonosne, a ne daju nikakve simptome!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje