Upuštanje u svet koštičavog voća, breskvi i nektarina postaje popularna tema za diskusiju. Ovo sočno, slatko voće ima mnogo sličnosti i razlika.
Pošto breskve i nektarine imaju sličan izgled, jasno je o čemu se radi. Nektarine su zapravo nastale kao varijanta breskve. Danas se mnoge sočne nektarine dobijaju ukrštanjem sa breskvama i drugim vrstama nektarina.
Iako obe imaju sličan izgled i profil hranljivih materija, breskve su obično veće, i imaju mekše meso.
Breskve i nektarine se konzumiraju širom sveta zahvaljujući njihovoj sočnosti, ukusu i nutritivnom sadržaju. Iako imaju mnogo sličnosti, to su dva različita voća sa genetskim i kulinarskim razlikama, piše "Healthline".
Zdravstvene prednosti breskve
Breskve nude brojne zdravstvene prednosti, što ih čini ukusnim i hranljivim dodatkom vašoj ishrani.
Prvo, one su odličan izvor vitamina, posebno vitamina C i vitamina A, koji doprinose snažnom imunološkom sistemu i podstiču zdravu kožu. Pored toga, breskve su prepune antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti, kao što su rak i bolesti srca.
Dijetalna vlakna koja se nalaze u breskvama pomažu varenju i održavaju zdrav nivo šećera u krvi. To ih čini odličnim izborom za one koji se bave dijabetesom ili žele da održe zdravu težinu.
Konačno, sadržaj kalijuma u breskvi može podržati zdravlje srca regulacijom krvnog pritiska i ravnoteže elektrolita. Sve u svemu, uključivanje breskve u vašu ishranu može pozitivno uticati na vaše blagostanje.
Zdravstvene prednosti nektarina
Nektarine nude brojne zdravstvene prednosti, što ih čini vrednim dodatkom svakoj ishrani. One su prepune vitamina i minerala koji doprinose opštem blagostanju.
Jedan ključni nutrijent koji se nalazi u nektarinama je vitamin C, antioksidans za koji se zna da jača imuni sistem. Ovaj vitamin takođe pomaže u proizvodnji kolagena, održavajući kožu zdravom i mladom.
Pored toga, nektarine su izvor dijetetskih vlakana. Konzumiranje hrane bogate vlaknima može pomoći u varenju i održavanju zdrave težine. Štaviše, vlakna doprinose zdravlju srca snižavanjem nivoa holesterola.
Nektarine takođe sadrže kalijum, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje nerava i mišića. Ovaj mineral pomaže u regulisanju krvnog pritiska balansirajući efekte natrijuma.
Uključivanje nektarina u vašu ishranu može obezbediti esencijalne hranljive materije i promovisati opšte zdravlje, čineći ih ukusnim i hranljivim izborom.
Razlike u benefitima
Dok breskve i nektarine imaju veoma slične nutritivne profile, postoji nekoliko malih razlika koje se ističu. Prvo, kada su u pitanju vitamini, breskve obično imaju više vitamina C, vitamina B2 i vitamina K. Nektarine, međutim, sadrže više vitamina B1, vitamina B3, vitamina B5 i folata.I breskve i nektarine sadrže jednake količine vitamina A, vitamina E i vitamina B6. Ni u jednom od ovih voća nema natrijuma ili vitamina B12, ali generalno postoje jednake količine cinka, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Breskve i nektarine takođe sadrže slične količine vlakana i proteina. Nektarine imaju nešto veću količinu ugljenih hidrata od breskve. Prema FDA, oko 100 grama sirove breskve i nektarine sadrži oko 60 kalorija.
Sveže breskve takođe imaju veoma visok nivo antioksidanata i mogu pomoći varenju i poboljšati zdravlje srca. Oba voća se smatraju hranom sa niskim glikemijskim indeksom zbog malog sadržaja ugljenih hidrata.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Bili smo kod Jevte koji kilogram pršute naplaćuje 300€: Ima poruku za Novaka Đokovića!
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.