• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Organi su joj se gasili, ali je sve vreme bila svesna: Čula je porodicu kako se oprašta od nje

N. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Deset godina teške terapije učinilo je da njen život postane "neprepoznatljiv"

  • 0
Doktori Foto: Shutterstock

Tridesetčetvorogodišnja Sara Sonders zbunila je doktore. Njeni zdravstveni simptomi počeli su sa glavoboljama i čudnim osećanjem kako joj "topla voda" teče niz kičmu i noge. Tvrdi da je posetila doktora tri puta u roku od mesec dana, ali je dijagnoza bila "premor kao posledica porođaja".

Ali kada je izgubila osećaj u prstima, Sara je odjurila u bolnicu, gde nekoliko sati nije mogla da stisne ruke lekara. Zatim je brzo izgubila sposobnost da hoda, govori, pomera ruke, pa čak i da trepće. Sara, koja živi u Piterborou i udata je za Stivena, rekla je:

- Rezultati mojih krvnih pretraga su ukazivali na to da su mi jetra, srce i bubrezi pod opterećenjem i da ne mogu da funkcionišu, ali lekari i dalje nisu mogli da pronađu razlog zašto. Govorili su da ništa ne mogu da urade jer ne znaju uzrok. Organi su mi se gasili. Moja porodica je bila sa mnom i mogla sam da čujem koliko su bili razoreni.

Dok je Sara ležala potpuno svesna, ali onesposobljena da komunicira, lekari su okupili njenu porodicu kako bi ih pripremili na ono najgore. Sara je sve slušala.

Dijagnoza u poslednji čas 

Srećom, stručni konsultant je dao dijagnozu koja joj je spasla život u roku od nekoliko sati. Utvrđeno je da Sara ima Adisonovu bolest, poremećaj koji izaziva nadbubrežne žlezde da prestanu da rade i proizvode dovoljno hormona kortizola i aldosterona, neophodnih za preživljavanje.

Ovo uzrokuje simptome ekstremne iscrpljenosti, gubitka apetita, niskog krvnog pritiska, vrtoglavice, mučnine, bolova u stomaku, lošeg raspoloženja, glavobolje, visoke temperature i još mnogo toga. Sarine nadbubrežne žlezde su otkazale, što je dovelo do paralize.

Dijagnozu joj je uspostavio endokrinolog kada je pogledao njene zenice i video da se same šire.

- Bila sam potpuno zaleđena u svom telu, ali čula sam ga kako govori: "Ako me čuješ, mislim da znam šta nije u redu sa tobom, mislim da imaš disfunkciju hipofize i Adisonovu bolest, počeću intravenski tretman. Osećala sam toliko olakšanje - izjavila je.

Otkrili su da Sara ne proizvodi nikakve DHEA (dehidroepiandrosteron) hormone, koji kontrolišu šećer u krvi, apetit, metabolički sistem i funkciju organa. Takođe je otkriveno da Sara ne proizvodi estrogen, progesteron i testosteron, pa je počela terapiju zamene hormona (HRT) koju žene koriste u menopauzi.

CT scan, snimak rengenski glave, mozak, bolest, dijagnoza, dijagnostika, Multiple sclerosis, Multipla skleroza, Foto: Shutterstock

Agonija koja ne prestaje

Kada joj je postavljena dijagnoza i kada je dobila terapiju, Sara je ponovo koristila svoje telo. Iako više nije kritično bolesna, sada nakon deset godina, Sara je rekla da je njen život „neprepoznatljiv“.

Godinama je uzimala steroidne lekove koji mogu izazvati neželjene efekte kao što su povećanje telesne težine, slabost mišića i kostiju, dijabetes, povećan rizik od infekcije, stanjivanje kože i problemi sa mentalnim zdravljem.

-  Pre Adisonove sam bila stvarno u formi, svakodnevno sam vežbala, volela sam duge šetnje, živela sam veoma aktivno. Sada sam slaba i imam negovatelja koji mi pomaže u svakodnevnim aktivnostima. Dobila sam značajno na kilaži. Osećam se slabo i frustrirano - rekla je Sara.

- Deset godina uzimanja steroida mi je izazvalo osteoporozu u kostima i oštetilo vene. Sve su tako tanke i krhke da je doktorima veoma teško da mi izvade krv ili ubrizgaju lekove, pa moraju da ubace igle u moju glavnu arteriju. Moj BMI je visok i opasan.

Sara je takođe rekla da su steroidi „uništili“ njen imuni sistem i da svake godine provodi mesece u bolnici na kiseoniku i intravenskim antibioticima jer ne može da apsorbuje vitamine iz suplemenata. Nedavno, počela je da ima teške želučane simptome, što joj otežava da jede ili pije vodu bez odlaska u toalet sedam puta u samo nekoliko sati.

- Važno mi je da podignem svest o ovoj strašnoj bolesti i da žene veruju svojim instinktima kada osete da nešto nije u redu. Pretvorila sam svoju decenijsku borbu sa Adisonovom bolešću i bolešću hipofize u svetionik nade - poentirala je.

Simptomi u ranoj fazi bolesti su slični gripu i uključuju umor, slabost mišića i nedostatak apetita, prenosi "TheSun".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojka (26) se bori protiv misteriozne bolesti: "Mislila sam prehlada, a lice mi se paralisalo"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje