• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iznenađujuće uobičajeno zdravstveno stanje bi moglo da bude razlog zašto ste uvek umorni: Evo šta kažu lekari

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanje je takođe povezano sa simptomima kao što su opšti osećaj slabosti i slaba izdržljivost ili tolerancija na vežbanje

  • 0
umor laptop radni sto Foto: Pexels

Mnogi imaju osećaj da su uvek umorni, bez obzira koliko dobro spavaju ili koliko se zdravo hrane. Međutim, tim lekara veruje da se odgovor na ovaj problem zapravo nalazi u "iznenađujuće uobičajenom" zdravstvenom stanju.

Stručnjaci u službi za testiranje zdravlja kod kuće "Medichecks" sproveli su istraživanje koje je pokazalo da su energetske promene najčešći simptom hormonskog stanja koje izaziva značajan uticaj na svakodnevni život.

Anketa nad skoro 590 žena, kako prenosi "Mirror", otkrila je da je promene u energiji doživelo više od jedne trećine (35,3%) žena koje se bore sa simptomima dijagnostikovanog hormonskog disbalansa. Ovo uključuje stanja kao što su osećaj umora koji traje sve vreme, opšti osećaj slabosti i slabe izdržljivosti ili tolerancije na vežbanje.

Ove žene su, pored pada energije takođe prijavile i promene vezane za telo, kao i promene raspoloženja.

Umorna žena, depresija Foto: Shutterstock

Hormoni su odgovorni za mnoge telesne funkcije, uključujući rast, metabolizam i reprodukciju, a imaju i veliki uticaj na naše raspoloženje i opšte blagostanje. Oni prirodno fluktuiraju u određenim trenucima u životu žena, ali takođe mogu da se poremete u neočekivanim trenucima stresa ili prilikom upotrebe lekova poput steroida i kontraceptivnih pilula, ili pak usled faktora vezanih za način života kao što su loša ishrana, nedostatak sna ili nezdrava težina.

Učesnici sa hormonskom neravnotežom najčešće su imali loše rezultate hormona koji stimuliše štitastu žlezdu (TSH),  dok su drugi i treći imali probleme sa estradiolom i testosteronom.

TSH stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi i oslobađa tiroidne hormone, a abnormalni nivoi TSH mogu da izazovu nekoliko neželjenih simptoma uključujući umor, disfunkciju sna i povećan umor.

Istraživanje je pokazalo da su neki ispitanici mogli da pripišu svoj hormonski disbalans određenom uzroku, pri čemu je 46 procenata njih navelo zdravstveno stanje, a 37 odsto menopauzu ili perimenopauzu. Međutim, oko 20 procenata ispitanih je tvrdilo da im je uzrok njihovog hormonskog disbalansa "nepoznat".

Učesnici su odgovarali da se osećaju slabo, da često doživljavaju fizički bol i naprezanje, da su morali da unesu značajne promene u svoj život kako bi se prilagodili svojim simptomima, uključujući i provođenje manje vremena sa svojom decom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nisam ga volela, ni sport uopšte ne volim: Da li ste radili fizičko u školi?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje