• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovoj ženi se u 30-im razvila Parkinsonova bolest: Prvo su mislili da je od kafe, a sada želi da upozori sve

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

I dalje uspeva da radi puno radno vreme i brine o dva tinejdžera

  • 0

Amber Hesford iz Teksasa je u 30-im godinama dobila zvanično dijagnozu koja je objasnila zašto joj drhte ruke. Naime, na svom "Tiktok" profilu, Amber govori o svojoj dijagnozi i kako su izgledali prvi simptomi Parkinsonove bolesti.

Kako otkriva, primetila je da joj se tresu ruke, ali je prvo mislila da je u pitanju prekomerno ispijanje kafe. Međutim, kao dodatni signali da nešto nije u redu javili su se problemi sa gubitkom sna, zaboravljanje, usporeni pokreti, koje i dalje ima.

Otac ju je savetovao da poseti lekara, jer nije delovalo da je sve pod kontrolom. Lekar, kako prepričava Amber, odmah je rekao da "nešto nije u redu".

- Odmah sam poslata kod neurologa. Sumnjala je već tada da postoji velika verovatnoća da je u pitanju Parkinsonova bolest ili multipla skleroza (MS). Otišla sam kod prvog neurologa - kažem prvog, jer ih je bilo mngo, a on mi je rekao da je verovatno samo do stresa. To se u početku činilo razumnim objašnjenjem u mojoj glavi, jer sam ipak bila sveže razvedena sa dvoje male dece, a tu je bila i kupovina moje prve kuće bez ičije pomoći.

Međutim, šta god da sam radila i pokušavala, drhtanje nije prestajalo. I tako, nakon nekoliko neurologa, ali i nekoliko godina, otišla sam van grada da posetim specijalistu za poremećaj pokreta u "Mejo kliniku". Tamo mi je zvanično dijagnostikovan Parkinson, stavljajući me u grupu mladih "meta" ove bolesti.

@notthefakeamber #notthefakeamber #parkinsonsawareness #nationalplantoendparkinsonsact #senator #Congress #michaeljfoxfoundation ♬ Sia - Xeptemper

Na kraju su mi uradili duboku stimulaciju mozga (DBS), kako bi umanjili drhtanje. Ožiljak je i dalje tu. Trudim se da svoju priču podelim na mrežama. Bukvalno bilo gde, gde će me ljudi slušati duže od dve sekunde i informisati se o ovoj dijagnozi, jer će moja priča možda pomoći nekome. Ovo je bolest koja se najbrže neuološki razvija - navodi ona.

DBS operaciju koju su uradili, omogućilo je umajenje drhtanja kod Amber. Kako je objasnila u nekom od prethodnih snimaka, postoji određena "žica" koja ima putanju od mozga, preko vrata, sve do grudi gde je smeštena "baterija". Ona šalje slabe "šok signale" mozgu, koji umiruju njeno drhtanje. Amber takođe otkriva da sada, kada ima 41 godinu, i dalje pati od istih simptoma, samo su neki manji, neki jači ili isti. Kako navodi, njena deca su sada tinejdžeri, a ona i dalj radi puno radno vreme na svom poslu, pa i drug posao sa strane kada širi svest o ovoj bolesti.

Parkinsonova bolest je progresivni neurološki poremećaj koji uzrokuje oštećenje i smrt nervnih ćelija koje proizvode dopamin, neurotransmiter koji reguliše pokrete tela. Bez dopamina, pacijenti imaju probleme sa ravnotežom, tremor po celom telu, ukočene udove i sporo kretanje.

Stručnjaci još uvek nisu sigurni šta uzrokuje Parkinsonovu bolest, iako dokazi sugerišu da bi za to mogli biti krivi genetski faktori i ekološki okidači poput izloženosti jakim hemikalijama i pesticidima. Kod mlađih pacijenata, porodična istorija bolesti može igrati ulogu, prema "Michael J Fok" fondaciji, piše "DailyMail".

Takođe, Amber navodi da nema problema sa spavanjem kada ne pati od insomnije. Njeno drhtanje se tada umiruje, jer joj se telo odmara. Međutim, kao osoba koja voli da spava, kako ističe, lekovi joj često izazivaju jake periode nesanice, što joj poprilično teško pada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slavica je uprkos bolesti rodila sina koji danas ima 17 godina, ovo je njena priča

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje