• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ima retko stanje zbog kojeg ne može da podnese smeh svoje dece: "Kao da mi neko sipa lavu u uši"

E. O.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Agonično stanje zvano hiperakuzija bola

  • 0
burnout Foto: Shutterstock

Četrdesetdevetogodišnja Karen, bivša stjuardesa, ima retko stanje uha zbog kojeg je primorana da bude izolovana od porodice jer jednostavno ne može da podnese njihovu buku; čak nosi i slušalice da priguši svaki nagoveštaj zvuka.

- Nedostaje mi da budem mama, žena i da uživam u porodičnom životu, ali više ne mogu da podnesem mučenje koje mi to donosi - rekla je.

Na svom bivšem poslu, često je osećala pritisak u ušima. A onda, jednog dana, simptom je postao trajno stanje. Od tada pati od neprekidnog zujanja i zvonjenja u ušima, a zvuci njene porodice šalju je u spiralu besa. Sada, Karen deli svoju mučnu borbu za podizanje svesti o teškoj hiperakuziji bola - gde svakodnevni zvuci izazivaju potpunu agoniju.

- Svaki put kada bi se moja deca smejala ili pričala, bila bih ispunjena teškim bolom. Život se pretvorio u "dan mrmota".

Karen se priseća uporne punoće u ušima posle dugog leta, koju je doživljavala, a umela je da traje i po nekoliko dana. Ubrzo, kad god je bilo pozadinske buke, poput vetra, muzike ili te-ve-a pojavilo bi se zujanje. I kako je postajalo sve glasnije, bol se povećavao.

- Napravila sam test sluha, koji nije otkrio ništa, a onda je počelo peckanje. Rečeno mi je da će se moj mozak na kraju prilagoditi i moja porodica je čak verovala da je sve psihološko. Ali osećala sam da se dešava nešto gore.

Karenina situacija se brzo pogoršala, te je ubrzo morala da napusti posao. Probala je razne lekove protiv bolova, kao i holističke terapije, ali ništa nije uspevalo. Sva komunikacija se svela na šapat i pisane beleške, sve dok konačno nije dobila dijagnozu u februaru 2022; veruje se da je možda posledica infekcije uha u detinjstvu, ali tačan uzrok ostaje nepoznat.

Strah Foto: Shutterstock

Većinu dana ona sedi sama sa slušalicama u pokušaju da priguši sve zvukove oko sebe. Čak i vetar koji šušti lišće na drveću ili automobili koji prolaze pored njene kuće dovoljni su da izazovu ogroman bol. Njeni simptomi su toliko jaki da je na Božić morala da sedi u drugoj sobi i da gleda kroz prozor dok njeni dečaci uzbuđeno odmotavaju svoje poklone.

- Kao da mi je neko ulio zapaljenu lavu u uši i glava mi gori, bol po celoj glavi, posebno iza očiju. Moja kuća je moj zatvor . Zaista sam užasnuta potpunim nedostatkom obrazovanja o bezbednim nivoima slušanja i zvukovima. Prestala sam da izlazim i postala sam senka nekadašnje sebe, ali sam odlučna da ne odustanem - poručila je Karen, a prenosi "TheSun".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta će se desiti kada prestanete da jedete meso

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje