• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija ukazuje da masline mogu da imaju brojne blagotvorne efekte na organizam

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li volite masline i proizvode na njihovoj bazi

  • 0
Maslinovo ulje, Olive oil Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Bilo da ih volite ili ne, masline su veoma zdrava namirnica. Jedna studija je došla do neverovatnih otkrića, posle kojih ćete se zapitati zašto ih ne uvrštavate u svoju ishranu.

Naime, nova studija koja je sprovedena na miševima istakla je da potencijal elenolne kiseline, odnosno prirodnog jedinjenja ekstrahovanog iz maslina, ublažava gojaznost i dijabetes tip 2, piše "Contemporary health". To sugeriše da bi elenolna kiselina mogla da posluži kao osnova za razvoj pristupačnih i bezbednih prirodnih proizvoda koji imaju za cilj rešavanje ovih preovlađujućih zdravstvenih problema.

Eksperiment, rađen na miševima kojima je oralno davana elenolna kiselina, pokazao je značajno smanjenje telesne težine i poboljšanju regulacije glukoze u roku od samo nedelju dana.

Ovi rezultati su bili vredni pažnje u poređenju sa kontrolnom grupom miševa sa gojaznošću koji nisu dobili tretman. Zanimljivo je da je efekat elenolne kiseline na snižavanje glukoze bio u rangu sa liraglutidom, lekom za dijabetes u injekcijama, i nadmašio je efikasnost metformina, obično korišćenog oralnog leka za dijabetes.

Profesor Dongmin Liu, vodeći istraživač i profesor na Odeljenju za ljudsku ishranu, hranu i vežbanje, objasnio je ovu situaciju.

- Modifikacije životnog stila i mere javnog zdravlja su imale ograničen uticaj na rastuću prevalenciju gojaznosti, jednog od najvećih faktora rizika za dijabetes tipa 2. Dostupni lekovi protiv gojaznosti su neefikasni u održavanju gubitka težine, skupi i/ili nose potencijalne dugoročne bezbednosne rizike. Naš cilj je bio da razvijemo bezbednije, jeftinije i pogodnije multitargetne agense koji mogu da spreče pojavu metaboličkih poremećaja i dijabetesa tipa 2 - naveo je Liu.

masline, olive Foto: Pixabay.com / Sveže masline imaju gorak i težak ukus

Skrining je otkrio da elenolna kiselina, koja se nalazi u izobilju u zrelim maslinama i ekstra devičanskom maslinovom ulju, stimuliše oslobađanje metaboličkih hormona GLP-1 i PII u crevima. Ovi hormoni su sastavni deo tokom obroka, poboljšavajući sitost i regulišući šećer u krvi i metabolizam. Istraživači su sintetizovali elenolnu kiselinu iz njenog prekursora, oleuropeina, što se pokazalo kao isplativa metoda u poređenju sa direktnom ekstrakcijom iz maslina.

Dalja ispitivanja su otkrila da su dijabetički miševi sa gojaznošću lečeni elenolnom kiselinom tokom četiri do pet nedelja pokazali smanjenje gojaznosti za 10,7 odsto i pokazali nivoe glukoze i insulinsku osetljivost uporedivi sa zdravim, mršavim miševima. Pored toga, tretman je značajno smanjio unos hrane i podstakao gubitak težine, efekte povezane sa povećanim nivoima PII i GLP-1 i smanjenom ekspresijom peptida povezanog sa agouti, peptida hipotalamusa koji promoviše prejedanje i povećanje telesne težine kada je prekomerno eksprimiran.

Uprkos obećavajućim rezultatima, istraživači su upozorili da je koncentracija elenolne kiseline u proizvodima od maslina prilično niska, što implicira da je malo verovatno da će se zdravstvene koristi uočene u studiji ponoviti samo konzumiranjem maslina i maslinovog ulja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje