• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da prepoznate koju glavobolju imate i na koji način da se borite sa njom

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savet doktora kako da se izborite sa tri glavna tipa glavobolja koja možda imate

  • 0
glavobolja glava devojka laptop Foto: Freepik/yanalya

Glavobolje mogu da budu veliki problem, a posle dugog dana na poslu, one su poslednje što vam treba. A da li ste znali da postoje tri glavne vrste glavobolja? Dr Ahmed, takođe poznat kao @dra_sais na TikTok-u, podelio je svoje znanje o ove tri uobičajene vrste glavobolje, uključujući i onu koja se posebno teško leči.

Kako je svaki tip glavobolje drugačiji, veoma je važno da znate kako da ih razlikujete.

Klaster-glavobolje

Prema dr Ahmedu, klaster-glavobolje su „najbolnije“ i „najteže za lečenje“. Kao što ime sugeriše, one se javljaju u klasterima (grupama) tokom dana, i to može da traje nedeljama ili čak mesecima.

- Bol je obično na jednoj strani glave i obično je oko jednog oka. Epizode ​​mogu da nastanu veoma brzo i mogu se vrlo brzo završiti, ali mogu da traju od 15 minuta pa sve do tri sata - objasnio je dr Ahmed i dodao da biste takođe mogli da iskusite znojenje čela, a zahvaćeno oko može postati bolno.

@dra_says Here are three of the most common types of headaches and how you can tell which type you have. Educational purposes only. #headache #headacherelief #migraines #migrainerelief #tensionheadache #clusterheadaches #clusterheadache #migraine #doctor #privatedoctor #privategp #headaches #clusterheadacheawareness #clusterheadacherelief #headpain #tensionheadacherelief #tensionheadacheremedies #stress #headpain #neckpain #headacheseveryday ♬ original sound - Dr Ahmed

Ako imate posla sa ovom vrstom glavobolje, postoje neke stvari koje možete učiniti da ublažite bol. Naime, nazalni triptani mogu pomoći, kao i terapija kiseonikom. Dr Ahmed je pomenuo da se pokazalo da specijalni uređaji koji izazivaju električne impulse dosta pomažu u ublažavanju bolova. Lekovi takođe mogu da budu od koristi onima koji pate od dugotrajnih klaster glavobolja, pa je vredno potražiti savet od svog lekara opšte prakse.

Tenzione glavobolje

Zbog tenzionih glavobolja možete da se osećate kao da vam je glava "stisnuta", pri čemu se bol često javlja sa obe strane glave, a ponekad utiče i na lice i vrat. Dr Ahmed objašnjava da ove glavobolje obično izazivaju stres, unos kofeina ili problemi sa mišićima.

Da biste se uhvatili u koštac sa njima, ključno je da utvrdite i rešite osnovni uzrok, iako postoje i drugi tretmani.

- Akupunktura je može da bude od velike pomoći - primetio je u svom videu: - A postoje i neki lekovi koje dajemo ako sve ostalo ne uspe.

Migrene

Kada je reč o migrenama, dr Ahmed je istakao da oboleli obično osećaju bol samo na jednoj strani glave i da mogu iskusiti dodatne simptome kao što su često mokrenje i stalni umor, a ukočen vrat je jedan od uobičajenih simptoma.

On je istakao da ljudi mogu primetiti "znake upozorenja" pre nego što migrena uopšte udari, uključujući osećaje kao što su trnci ili "cik-cak" obrazac u njihovoj viziji. Neki pojedinci mogu čak početi da osećaju vrtoglavicu ili da se "bore" sa govorom.

- Migrene mogu biti veoma teške za lečenje, a lečenje je veoma složeno i biće nam potreban sasvim drugi video da bismo o tome razgovarali.

Ključni zaključak, prema dr Ahmedu, je da glavobolje nikada ne treba zanemariti, posebno ako su nove, česte ili menjaju karakter. On naglašava važnost traženja lekarskog saveta ako imate bilo kakvih nedoumica, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe protiv bolova u vratu i glavobolje: Odlične su za sve one koji dugo sede

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje