• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki brendovi kondoma i lubrikanata sadrže alarmantne nivoe toksičnih hemikalija povezanih sa neplodnošću

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Toksične PFAS "večne hemikalije" povezuju se malom porođajnom težinom, smanjenim brojem spermatozoida i ne mogućnošću začeća

  • 0
Kondomi Foto: Shutterstock

Nekoliko brendova kondoma i lubrikanata sadrži alarmantne nivoe toksičnih PFAS „večnih hemikalija“, uključujući i one koji su najkorišćeniji.

Prema istraživanju koje prenosi Guardian, otkriveno je da ljudska koža apsorbuje hemikalije na mnogo višim nivoima nego što se ranije mislilo.

- Koža penisa i vagine je tanka, a organi imaju visok nivo krvnih sudova, što ih čini posebno opasnim organima za izlaganje PFAS-u - napisala je u izveštaju Linda Birnbaum, naučna savetnica za Mamavation (koji je sproveo istraživanje), a koja je, inače, ranije vodila toksikološki program Agencije za zaštitu životne sredine: - Vagina i penis su neverovatno vaskularna područja i dermalna izloženost ovim područjima je često veća nego na drugim mestima na telu

PFAS su klasa od oko 15.000 hemikalija koje se često koriste za pravljenje proizvoda otpornih na vodu, mrlje i toplotu. Nazivaju se „večnim hemikalijama“ jer se prirodno ne razgrađuju i povezane su sa rakom, problemima sa jetrom, problemima sa štitnom žlezdom, urođenim defektima, bolestima bubrega, smanjenim imunitetom i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

PFAS se takođe smatraju reproduktivnim toksikantima i endokrinim disruptorima povezanim sa malom porođajnom težinom, smanjenim brojem spermatozoida, visokim krvnim pritiskom izazvanim trudnoćom, neplodnošću i kraćim trajanjem dojenja.

Hemikalije se verovatno koriste u kondomima da pomognu lateksu da odbije vlagu i tečnost.

- Hemijski je izvesno da će ženski reproduktivni trakt biti kontaminiran nekim hemikalijama u kondomima - rekla je u izveštaju Tereza ​​Hajnc, istraživač Instituta za zelenu nauku.

Testiranjem, koje je sprovela laboratorija sa sertifikatom Agencije za zaštitu životne sredine i naručila kompanija Mamavation, provereno je prisustvo fluora, markera PFAS, u 29 proizvoda za reproduktivno zdravlje. Hemikalije su pronađene u Trojan ultra tankim kondomima i na skoro dvostrukom nivou u standardnim ultra tankim podmazanim muškim kondomima od lateksa. Među lubrikantima bili su K-I Jelly Classic Personal Lubricant na bazi vode, Lola Tingling Mint Pleasure Gel za Spot-On Arousal i nekoliko drugih.

PFAS se koristi u hiljadama potrošačkih proizvoda od odeće preko šminke do ambalaže za hranu, ali malo propisa postoji na saveznom nivou. Međutim, pritisak zagovornika potrošača i neke zabrane na državnom nivou za specifične upotrebe stvaraju pritisak na industriju da prestane da koristi hemikalije.

- Pošto su kondomi izloženost najosetljivijim delovima ljudskog tela i za muškarce i za žene, toplo bih preporučio industriji da odmah identifikuje i ukloni ove hemikalije - napisala je vođa istraživanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ove bolesti su smrtonsone, a ne daju nikakve simptome! Doktorka savetuje kako poboljšati zdravlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje