• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Priča o pacijentu s rakom mokraćne bešike: Odstranjivanje rakom zahvaćene bešike i konstrukcija nove bešike

A. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Acıbadem u svom Odeljenju za urologiju nudi vrhunsko znanje, iskustvo i najsavremenije medicinske tehnologije u lečenju uroloških tumora

  • 0
Acibadem Belmedic Foto: Promo/ Okan Toktaş

Acıbademov tim urologa predstavlja pionire u usvajanju novih dijagnostičkih tehnika i primene minimalno invazivnih tehnika u lečenju tumora prostate, bubrega i mokraćne bešike, kao i mnoštva drugih uroloških stanja.

Bešika je organ koji služi za skladištenje mokraće. Rak bešike nastaje kada ćelije bešike počnu da se menjaju i nekontrolisano rastu. Rak bešike jedan je od pet najčešćih tipova raka. Tumori bešike su tri puta češći kod muškaraca nego kod žena. To je četvrti najčešći rak kod muškaraca posle raka prostate, pluća i debelog creva. Rak mokraćne bešike predstavlja jedno od najizazovnijih onkoloških uroloških stanja jer ima tendenciju brzog širenja. Rana detekcija od presudnog je značaja za pacijente jer se kasnim dijagnostikovanjem raka mokraćne bešike povećavaju rizici od širenja raka po celom telu.

Lečenje raka mokraćne bešike

Način lečenja raka bešike zavisi od stadijuma u kom je rak detektovan. Ako je tumor zahvatio mišićne slojeve bešike, najoptimalniji tretman je uklanjanje celokupne bešike. Ta metoda zove se radikalna cistektomija. Uklanjanje bešike predstavlja samo prvi deo operacije. Nakon što je kancerogena bešika odstranjena, potrebno je pronaći drugi način skladištenja i izbacivanja mokraće iz tela.

Dostupne su dve procedure kojima se problem rešava: urostomija i neobešika.

  • Kod urostomije, urin se sakuplja u posebnu kesu (tzv. stoma) pričvršćenu za spoljašnju stranu abdomena. Naravno, život sa kesom utiče na značajno smanjenje kvaliteta života pacijenta jer ta stoma utiče na društveni život i navike pacijenta.
  • Neobešika, s druge strane, predstavlja formiranje nove bešike uz upotrebu tkiva iz creva pacijenta, te se time eliminiše potreba za stomom, a rezultat je normalno mokrenje. Međutim, to je složena operacija i zahteva izuzetno vešte i iskusne hirurge. Rekonstrukcija neobešike podrazumeva stvaranje nove bešike korišćenjem dela tankog creva, postavljanjem umesto prvobitne bešike i ušivanjem uretre u gornji deo neobešike. Tako se urin odvodi iz bubrega kroz mokraćne kanale u neobešiku, a pacijent dalje potpuno normalno može da mokri.

U Acıbademu se, kao prva opcija, primenjuje postupak rekonstrukcije neobešike, kod pacijenata koji ispunjavaju određene kriterijume. U celom svetu postoji tek nekoliko zdravstvenih centara koji obavljaju rekonstrukciju neobešike. Zbog svega navedenog, veliki broj pacijenata dolazi u Acıbadem kako bi dobili ovaj tretman.

Priča o Miroslavu

Jedan od takvih pacijenata je i 49-godišnji Miroslav iz Srbije.

-Pre otprilike tri meseca počeo sam da osećam bol u penisu i posle nekoliko dana primetio sam krv u urinu. Bilo je to veliko crveno upozorenje koje je ukazivalo da je možda nešto ozbiljno. Posetio sam urologa u Beogradu koji mi je uradio ultrazvučni pregled bešike i utvrdio lezije zbog kojih se sumnjalo na rak mokraćne bešike. Nakon toga je urađena biopsija da bi se potvrdila dijagnoza, i tada je zaista otkriveno prisustvo raka. Bio sam uplašen i zabrinut šta će biti sa mnom - kaže Miroslav.

Konsultovao se sa brojnim lekarima u Beogradu i Zagrebu. Jednog dana je sasvim slučajno naleteo na oglas na Instagramu u kojem je video najavu da će profesor urologije Mustafa Sofikerim iz bolnice Acıbadem u Turskoj voditi konsultacije u Acibademovoj Bel Medic ambulanti u Beogradu. Odmah je popunio formular i zakazao termin za konsultacije sa profesorom Sofikerimom.

-Nakon što sam se sreo sa profesorom Mustafom Sofikerimom i nakon našeg detaljnog razgovora o mojoj bolesti i mogućem lečenju, bio sam skoro siguran da ću otputovati u Istanbul u Acıbadem na lečenje - kaže Miroslav.

Time je Miroslav započeo svoj put izlečenja zahvaljujući bolnici Acıbadem. Podvrgnut je operaciji tokom koje su odstranjeni i tumor i bešika. Nakon dela u kojem je odstranjena bešika, usledila je rekonstruktivna operacija sa ciljem stvaranja neobešike za koju su korišćeni delovi tankog creva.

-Miroslav je primljen sa dijagnozom skvamoznog karcinoma bešike. Uradili smo radikalnu cistektomiju odmah nakon čega je usledila rekonstrukcija neobešike. Cela procedura trajala je nekih 6 sati. Operacija je bila veoma uspešna, a postoperativni oporavak protekao je bez problema. Nema potrebe za hemoterapijom niti za radioterapijom, jer je za ovu vrstu tumora najuspešniji tretman radikalna cistektomija, a kada se ukloni bešika, ništa drugo ne treba da se radi - ističe profesor urologije Mustafa Sofikerim.

Nekih desetak dana nakon operacije Miroslav je otpušten iz bolnice, bezmalo zdrav, bez ikakvog traga tumora u telu.

-Srećan sam što je sve prošlo dobro, i veoma sam uzbuđen, jer sam živ, osećam se snažno, osećam se dobro. Mogu da hodam, mogu da jedem i sve je u redu. Hvala svima. Hvala Acibademu. Mislim ovo je za mene bio trenutak koji mi je promenio život jer ću dalje nastaviti sa svojim životom kao osoba koja nema rak - kaže Miroslav.

Acibadem Belmedic Foto: Promo/ Okan Toktaş

Odstranjivanje rakom zahvaćene bešike i neobešika

Rak mokraćne bešike može biti jedna od najizazovnijih uroloških onkoloških bolesti. Rak ima tendenciju brzog i progresivnog širenja. Kasnim dijagnostikovanjem raka mokraćne bešike povećava se rizik od širenja raka po čitavom telu. Zato je rana detekcija od presudne važnosti za minimiziranje rizika.

Ako tumor zahvati mišićne slojeve bešike, najoptimalniji tretman je odstranjivanje celokupne bešike. Taj zahvat zove se radikalna cistektomija. Odstranjivanje bešike predstavlja prvu fazu operacije. Nakon odstranjivanja rakom zahvaćene bešike, potrebno je pronaći drugi način skladištenja i izbacivanja mokraće iz tela. U Acıbademu, prva opcija je primena tehnike konstrukcije neobešike ili nove bešike i to korišćenjem tkiva iz creva pacijenta, kod onih pacijenata kod kojih je to moguće. U celom svetu onkološkim pacijentima na raspolaganju je neznatan broj ovakvih zdravstvenih centara u kojima se obavlja procedura rekonstrukcije bešike. Zbog svega navedenog, brojni pacijenti odlaze u Acıbadem kako bi dobili ovaj tretman.

Globalni lider u lečenju svih vrsta raka urološkog trakta

Odeljenje urološke onkologije Acıbadem svetski je poznato odredište svim pacijentima obolelim od raka urinarnog trakta. Naš spektar usluga je kompletan, od hirurgije do terapije zračenjem, hemoterapije, imunoterapije, kao i fokalne terapije ali i nuklearne medicine. Naš tim urologa specijalizovan je za minimalno invazivne tehnike u lečenju raka prostate, bubrega, bešike i testisa.

U Acibademu stanje svakog pacijenta zajednički procenjuje konzilijum koji čine različiti stručnjaci i specijalisti. Članovi konzilijuma obavljaju procenu stanja pacijenta i sastavljaju raspored lečenja. Tako smo u mogućnosti da pacijentima pružimo individualizovano i sveobuhvatno lečenje bez nepotrebnog upućivanja od jednog specijaliste do drugog. Naš pristup lečenju ogleda se u visokim procentima izlečenja i kvalitetu života svakog našeg pacijenta.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Pustite dete da plače, to je važno za razvoj": Jelena za Ona.rs o važnosti roditeljskog autoriteta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje