• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 čajeva koji pomažu u bržem sagorevanju masti: Počnite na vreme da vodite računa o izgledu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može da vam pomogne da se i bolje osećate

  • 0
žena, čaj, šolja, kafa Foto:Shutterstock

Ok, iako je leto maltene na izmaku, idealno je vreme da počnemo sa pripremama za naredno leto kada je reč o fizičkom izgledu. Deluje nam da ima vremena do tad, ali ako počnemo na vreme, nećemo posle kukati na proleće da nam ne sviđaju jastučići na bokovima.

Fizička aktivnost je preporučena, ali i promenom ishrane možemo dosta uticati na izgled. Jedan od najlakših načina jeste da u ishranu uvedemo - čajeve. Ovo su samo neki od njih koji mogu da nam pomognu u rešavanju viška kilograma.

Zeleni čaj

Ovo je svakako jedan od najviše konzumiranih čajeva kada je reč o sagoevanju masti, piše "Eat this". Prema studiji iz 2022. godine objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje, učesnici koji su pili zeleni čaj (četiri šolje i više), imali su 44% manji rizik od razvoja abdominalne gojaznosti od onih učesnika koji ga nisu pili.

Većina njegovih svojstava za smanjenje težine je posledica bogatih polifenola i njihovih podgrupa poznatih kao katehini koji su povezani sa ubrzavanjem metabolizma.

Oolong čaj

Potiče od biljaka nalik na zeleni i crni čaj i uzgaja se u Kini i Tajvanu. Dolazi od listova koji su delimično oksidovani. Istraživanja pokazuju da on sadrži polifenole koji su povezani sa bržim metabolizmom i smanjenjem abdominalne masti. Jedna studija iz 2020. sa Univerziteta u Cukubi čak je otkrila da je oolong čaj povećao razgradnju masti za oko 20%, i nastavio da to čini dok su učesnici istraživanja spavali.

Crni čaj

Ljubitelji engleskog čaja biće zadovoljni saznanjem da su istraživanja povezala crni čaj sa gubitkom težine i smanjenom visceralnom masnoćom.

Izveštaj iz 2016. objavljen u časopisu "Molecules" kaže da polifenoli koji se nalaze u crnom čaju mogu se dobro boriti protiv gojaznosti i mogu pomoći u smanjenju telesne težine i visceralne masti.

Beli čaj

Četvrta grupa čajeva je beli čaj, koji je poznat kao najdelikatnija i najmanje obrađena vrsta čaja. Utvrđeno je da on, zajedno sa zelenim i oolongom, ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masti, što može pomoći u ukupnom gubitku težine ili upravljanju istom. Nedavni izveštaj iz 2023. objavljen u "Food Safety & Health" takođe je zaključio da beli čaj ima blagotvoran uticaj na gubitak težine, posebno i na visceralnu masnoću.

Pu-erh čaj (Čaj iz Junan provincije)

Jedna vrsta fermentisanog kineskog crnog čaja poznatog kao pu-erh čaj je u nekoliko studija povezana sa gubitkom težine.

Studija iz 2014. objavljena u "Phitotherapy Research" otkrila je da su muški učesnici sa metaboličkim sindromom koji su pili pu-erh čaj primetili blagi pad telesne masti. Druga studija je otkrila da ekstrakt iz pu-erh čaja pomaže u smanjenju telesne težine, BMI indeks i visceralne masti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bila je teška 172 kilograma, a za godinu dana smršala čak 70! Ne planira da se zaustavi!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje