• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mislila je da je alergična na omekšivač, ali u pitanju je reakcija na sopstvenu menstruaciju: Ovo su simptomi

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Bilo je užasno. Znala sam da sam alergična na nešto, ali nisam imala pojma šta je to uzrok"

  • 0

Džordžini Dželi (28) je u aprilu 2024. stavljen kontraceptivna zavojnica, a samo tri nedelje kasnije počela je da doživljava čudne simptome. Imala je svrab i pečenje očiju, glavobolje i osip.

Lekar joj je propisao oralne steroide i antihistaminike, a napad je nestao za nekoliko dana.

Tri nedelje kasnije, doživela je još jednu alergijsku reakciju - ali ovog puta sa ozbiljnijim simptomima.

Ova majka jednog deteta je imala toliko bolova da je brzo upućena kod specijaliste za oči i podvrgnuta je dodatnim ispitivanjima da bi se utvrdio uzrok.

Posle opsežnih testova uključujući i magnentu rezionancu, Georgina je počela da gubi nadu da će dobiti dijagnozu. Tek kada je shvatila da su njene alergijske reakcije uvek bile kada je imala menstruaciju, počela je da istražuje preosetljivost na progesteron (PH).

To je retko stanje koje izaziva alergijske reakcije tokom menstrualnog ciklusa žene, kada se jajne ćelije oslobađaju. Džordžina se tad vratil na kontracepciju, što znači da nije imala menstruaciju svakog meseca. Od tada, nijedan od iscrpljujućih simptoma se nije vratio, piše "Thesun.co.uk".

- Bilo je užasno. Znala sam da sam alergična na nešto, ali nisam imala pojma šta je to uzrok - kaže Džordžina, komercijalni istraživač iz Bekenhema, u jugoistočnom Londonu, i dodala:

- Oči su mi bile tako crvene, izgledalo je kao da nosim masku za oči i to je uticalo na moj vid. Bilo je tako bolno i bila sam toliko zabrinuta da nešto ozbiljno nije u redu.

Rečeno joj je, kaže, da je to retko stanje.

- Šokantno je pomisliti da sam zapravo alergična na sopstvene menstruacije - kaže.

Georginin doktor je preporučio da joj se umetne zavojnica u aprilu 2024, nakon što je iskusila simptome predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD) od njenih kontraceptivnih injekcija. Sa zavojnicom, njene menstruacije su u početku bile neredovne, ali kada je došao njen prvi ciklus, počeli su njeni simptomi.

- Bilo je tako čudno peckanje u mojim očima. Stalno su mi suzile, a obrazi su mi bili crveni. Mislia sam da je to možda reakcija na moj omekšivač za veš. Lekar opšte prakse mi je propisao steroide, i smirilo se - priča Georgina, kojoj su se tri nedelje kasnije simptomi vratili, ali su bili ozbiljniji. Njen vid je bio oštećen i imala je jake glavobolje.

Njeni rezultati su bili jasni, a lekari su zaključili da su njeni simptomi posledica ekstremnog ekcema. Osećala je, kaže, da to nije to.

Shvatila je da je, svaki put imala pomenute reakcije kada bi imala menstruaciju. Tad joj je uklonjena zavojnica i data joj je injekcija Depo-Provera da bi zaustavila menstruaciju - i nije imala drugu alergijsku reakciju.

- Osećam se mnogo bolje otkako su mi uklonili zavojnicu. Bilo je tako bolno i užasno, a mi nismo imali pojma zašto se to dešava. Radim puno radno vreme i imam ćerku o kojoj treba da brinem, bilo je mnogo toga za proći. Potrošila sam skoro 400 funti na kreme da pokušam da izlečim problem – očajnički pokušavam da ga zaustavim - priča.

Šta je preosetljivost na progesteron?

Preosetljivost na progestagen (PH) je stanje u kome telo ima alergijsku reakciju na progesteron, hormon koji proizvode jajnici ili njegov sintetički oblik koji se zove progestin, koji se često koristi u kontracepciji ili tretmanima plodnosti. PH može da počne u bilo kojoj fazi života, od prve menstruacije do menopauze. Simptomi variraju, ali mogu uključiti:

  • Kožne reakcije - uključujući dermatitis (zapaljenje kože), urtikariju (koprivnjaču) i druge osip
  • Probleme sa disanjem - uključujući astmu
  • Teške alergijske reakcije poput anafilaksije, koje mogu biti opasne po život

Lečenje će zavisiti od simptoma, ali može uključivati antihistaminike ili lekove za zaustavljanje ovulacije ili smanjenje proizvodnje progesterona, piše Nacionalna organizacija za retke poremećaje (NORD).

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prof.dr Svetozar Putnik o transplantacionom programu, kardiovaskularnim problemima i lečenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje