• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Samozadovoljavanje žena u menopauzi ublažava čak trećinu simptoma: Evo koji su benefiti

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Anketa pokazuje da samozadovoljavanje nudi efikasan, pristupačan alat za ublažavanje simptoma menopauze, što je važno da se integriše sa postojećim strategijama nege, apeluju naučnici

  • 0
Žena, buđenje Foto: Shutterstock

Ako je sudeći prema zaključku naučnika sa instituta Kinsi na Univerzitetu u Indijani, lekari bi trebali da prepisuju masturbaciju ženama u menopauzi. Naime, kako se navodi, njihovo istraživanje je pokazalo da više od trećine žena (36 procenata) prijavilo poboljšanje stanja svojih simptoma menopauze nakon što je konzumiralo samozadovoljavanje.

Institut je anketirao 1.500 Amerikanki starosti od 40 do 65 godina, što su tipične godine u kojima žene prolaze kroz perimenopauzu pre nego što dođe do menopauze.

- Ova anketa pokazuje da samozadovoljavanje nudi efikasan, pristupačan alat za ublažavanje simptoma menopauze, što je važno da se integriše sa postojećim strategijama nege - istakla je Dr Sintija Grejem, viši naučnik na Institutu Kinsi.

Istraživanje je sprovedeno u partnerstvu sa kompanijom za seksualno blagostanje Lovehoney Group, koja je nedavno lansirala onlajn alatku za veštačku inteligenciju koja daje personalizovane savete za pitanja o seksu i dobrobiti.

- Nema razloga da masturbacija ostane tajna kada je u pitanju zdravstvena nega u menopauzi - kaže šef njihovog odeljenja Verena Singman: - Žene imaju pravo da znaju sve svoje mogućnosti kada je u pitanju upravljanje izazovima menopauze, a mi smo tu da prekinemo tišinu oko masturbacije kao osnažujućeg i efikasnog izbora.

Samo jedna od 10 žena rekla je da trenutno koristi samozadovoljstvo kao primarni alat za upravljanje simptomima. Ali skoro polovina (46 odsto) ispitanih žena navelo je da bi bile otvorene za pokušaj masturbacije za ublažavanje simptoma ako im preporuči njihov lekar.

Menopauza, vežbanje, sredovečna žena Foto: Pexels

Prednosti masturbacije nisu nešto o čemu će lekari opšte prakse verovatno razgovarati sa svojim pacijentima. Zapravo, oko 44 odsto ispitanika je izjavilo da su razgovarali o menopauzi sa svojim lekarom u SAD, a među njima svega pet odsto je reklo da je njihov lekar predložio masturbaciju kao "moguću strategiju upravljanja simptomima".

- Ovo je prilika da se destigmatizuje menopauza i masturbacija za sve žene, posebno za obojene žene koje su neproporcionalno pogođene jazom u zdravlju polova i nedostatkom obrazovanja o menopauzi - prokomentarisala je dr Šamira Hauard, seksualna terapeutkinja: - Što više žene saznaju o ovom alatu, to će više moći da preuzmu kontrolu nad svojim seksualnim zdravljem i ukupnim blagostanjem.

Uobičajeni simptomi koji se javljaju tokom godina menopauze uključuju navale vrućine, promene raspoloženja, noćno znojenje, suvoću vagine i nelagodnost i maglu u mozgu. Ostali simptomi - sa dugačke liste od više od 50 - uključuju povećanje telesne težine, probleme sa spavanjem, anksioznost i nizak libido. Samo 13 odsto je identifikovalo poteškoće sa koncentracijom ili pamćenjem kao simptom menopauze, 14,1 odsto probleme sa bešikom ili inkontinenciju i 27,9 odsto promene sna.

Čak i za najprepoznatljiviji simptom, navale vrućine, manje od dve trećine (59,4 odsto) ispitanika je ovo identifikovalo kao simptom.

Koliko je masturbacija korisna za zdravlje?

Masturbacija nije ništa zbog čega bi se trebalo sramotiti - na kraju krajeva, to je fizički i psihički dobro za vas! Baš kao i seks, masturbacija - i verovatno završetak orgazma - je zdrava.

Uz pomoć nje se oslobađa endorfin koji podižu raspoloženje i može da ublaži simptome depresije i kortizol, hormon stresa. Može vam pomoći da se opustite, smanjite stres i pomogne vam da bolje spavate – što samo po sebi ima brojne zdravstvene prednosti.

U jednoj studiji, objavljenoj u Frontiers in Public Health, skoro polovina muškaraca i žena koji su masturbirali pre spavanja izjavila je da su ili bolje spavali ili brže zaspali.

- Ženama, masturbacija može da pomogne u prevenciji infekcija grlića materice i infekcija urinarnog trakta kroz proces "šatora", ili otvaranje grlića materice koje se javlja kao deo procesa uzbuđenja. Šatorom se rasteže grlić materice, a time i cervikalna sluzokoža. Ovo omogućava cirkulaciju tečnosti, omogućavajući da se cervikalne tečnosti pune bakterija ispiru. Masturbacija može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 (iako se ova povezanost može objasniti i većim ukupnim zdravljem), smanjiti nesanicu kroz oslobađanje hormona i napetosti i povećati snagu karličnog dna kroz kontrakcije koje se dešavaju tokom orgazma - objasnio je Spring Kuper, društveni istraživač sa akademskim kvalifikacijama u javnom zdravlju, promociji zdravlja i seksualnosti.

Za muškarce, postoje dokazi da vrhunac može da pomogne da se smanji rizik od raka prostate, jer se tako "daje prostati šansa da izbaci potencijalne agense koji izazivaju rak". I za kraj, kako kaže Spring, iako prednosti masturbacije nisu najviše naučno proučavane, sigurno nema štete od toga.

(Ona.rs/The Sun)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje