• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko ajvar ima kalorija i da li je dobro jesti ga svakoga dana?

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je prosečna nutritivna vrednost za ajvar

  • 0
ajvar Foto: shutterstock.com

Priprema zimnice je u jeku, a većina domaćica se tradicionalno opred‌eljuje da pravi domaći ajvar.

Bez obzira na to da li je od mlevene, cepane, barene paprike, sa dodatkom plavog paradajza, začinjen ili ne, ajvar je specijalitet u kom će većina srpskih porodica da uživa u narednom periodu.

Iako je posao napraviti ga, pored toga što je vremenski zahtevan, a i skup, nema ništa lepše nego kad članovi porodice otvore teglu domaćeg ajvara i uživaju u neponovljivom ukusu pečenih paprika koje su upržene sa belim lukom, uljem i sirćetom. Neki mu dodaju i patlidžan, dok je pravi ajvar napravljen upravo od 100% paprike.

Reč ajvar potiče od turske reči "havyar" što u prevodu znači "povrćna ikra ili kavijar". Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Pošto je originalni i najčešće spremljen ajvar sačinjen samo od povrća i malo ulja, samim tim nema puno kalorija. Sadrži belančevine, ugljene hidrate i masti. Na 100 grama ove namirnice ima u proseku od 80 do 130 kalorija, zavisno od recepture po kojoj se proizvodi. Ajvar nije opasan za kilažu, pod uslovom da se konzumira umereno. Umerena konzumacija, odnosi se na povremeni prilog uz pečenja ili kao dodatak bilo kakvim jelima, ili jednostavnije kao namaz.

Prosečna nutritivna vrednost u 100 grama proizvoda:

Masti 11,91g

Zasićene masne kiseline <1,3gr

Proteini <1,43g

Ugljeni hidrati 12,2g

So <1,76g

Šećeri 4,4g

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Karleuša oduševljena "ljutim" paketom Milice Pavlović: Dobila pune tegle ajvara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje