• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 načina kako vežbanje može poboljšati vaš seksualni život

Vreme čitanja: oko 2 min.

Studije pokazuju da redovna vežba može pomoći u poboljšanju nivoa energije

  • 0
fitnes, noge, vežbanje, zategnute noge, vežbe za noge Foto: Shutterstock/Undrey

Fizičke prednosti vežbanja su svima jasne, od poboljšanja zdravlja srca do poboljšanja funkcije pluća. Postoje i mnoge prednosti za mentalno zdravlje, jer su studije pokazale da vežbanje može pomoći u poboljšanju raspoloženja, kao i da ublaži simptome depresije i anksioznosti.

Postoji još jedna oblast u životu gde vežba može imati značajan uticaj: vaš seksualni život.

Od polnih hormona do povećane cirkulacije i izdržljivosti, ovo su tri glavna načina da vežbanje može da promeni vaš seksualni život nabolje.

1. Vežbanje jača polne hormone

Studije su pokazale da vežbanje može pomoći u ravnoteži ženskih polnih hormona estrogena i progesterona kod žena i povećati nivo testosterona kod muškaraca.

Sve su to hormoni koji igraju tipičnu ulogu u uzbuđenju i seksualnom razvoju. Za neke ljude, hormonska neravnoteža - koja može biti uzrokovana nizom stvari, uključujući stres i zdravstvena stanja - može dovesti do gubitka libida i seksualne funkcije.

Studija sa Harvarda pokazala je da, kada žene rade umerene do snažne aerobne aktivnosti, to može pomoći da se nivoi estrogena i progesterona drže pod kontrolom. Trening otpora takođe može privremeno povećati testosteron kod žena, što može dovesti do povećanog libida.

Trejl Foto: Shutterstock

Vežbanje može pomoći u balansiranju nekih polnih hormona i povećanju drugih, što može povećati libido i motivaciju za intimnost.

Kod muškaraca, izvođenje snažnih vežbi može pomoći u povećanju proizvodnje testosterona. Međutim, postoji jedno u čemu je Kuper možda u pravu - previše vežbanja može smanjiti muški libido, prema studiji iz 2017.

Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline otkrili su da su muškarci koji su vežbali visokim intenzitetom dostigli „tačku preokreta“, nakon čega su postali previše umorni ili nisu bili zainteresovani za seks.

Vežbanje na poslu Foto: Shutterstock

2. Vežbanje podstiče cirkulaciju krvi

Imati zdrav sistem cirkulacije krvi može pomoći muškarcima da postignu i održe erekciju. Kod žena, povećan dotok krvi u vaginu tokom uzbuđenja dovodi do podmazivanja i uzbuđenja.

Fizička aktivnost je od suštinskog značaja za povećanje protoka krvi i cirkulacije u telu, pa je fraza „pumpajte krv“ još važnija.

3. Vežbanje povećava izdržljivost

Iako smo utvrdili da je Kuper u pravu u vezi sa tim šta se dešava kada previše vežbate, takođe možete postati previše umorni ili imati slab seksualni nagon ako ne vežbate dovoljno.

Studije pokazuju da redovna vežba može pomoći u poboljšanju nivoa energije. Prema Univerzitetu Loughborough, takođe može povećati izdržljivost, mišićnu masu i fleksibilnost, koji su "korisni atributi seksualne izdržljivosti, posebno u produženim sesijama akrobatske strasti".

(Ona.rs / Uk.style.yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za savršen struk

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje