• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ja sam nutricionista za ljude obolele od raka i ovih 10 namirnica nikad ne bih stavila u usta

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vodite računa kada ih sledeći put budete konzumirali

  • 0
Nichole Andrews Foto: Jam Press Vid/@oncology.nutritio / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Registrovana dijetetičarka i nutricionista specijalizovana za onkologiju Nikol Endrjuz (38) rak otkrila je koju hranu i piće ona izbegava po svaku cenu kao zaštita i bezbednost od dobijanja raka i na toj listi se pojavljuju neki iznenađujući artikli.

Ova devojka je postala jako viralna na TikTok-u, posebno zbog ove pomenute liste koja je pregledana skoro tri miliona puta.

- Znam koliko neverovatna i moćna ishrana može da pomogne preživelima da imaju bolje rezultate lečenja i smanje rizik od ponovnog pojavljivanja. Nažalost, postoji toliko dezinformacija da ljudi ne mogu dobro da jedu, tako da sam tako srećna što sam razjasnila tu zabunu i pomogla ljudima da jedu sa samopouzdanjem - izjavila je Nikol.

Prva stavka koja se nalazi na njenoj listi možda nije iznenađujuće, alkohol.

Iako se vodi debata o nekim zdravstvenim prednostima ispijanja čaše crnog vina, Nikol je objasnila da kada je u pitanju rizik od raka, napitak nije bio dozvoljen.

- Sve vrste alkohola, uključujući i crno vino, povećaće rizik od šest različitih karcinoma. To je sve zbog etanola koji alkohol sadrži - istakla je ona, napominjući da su naučnici otkrili povezanost alkohola sa rakom jetre, debelog creva i dojke, piše "Daily Mail".

Prerađeno meso bilo je druga stavka na Endrujovoj listi.

- Prerađeno meso povećava rizik od raka debelog creva u bilo kojoj konzumaciji - rekla je Nikol.

Na sličan način, Endrjuz je rekla da je treća stavka na listi delikatesno meso, poput šunke i slično. Konzumiranje previše prerađenog mesa je poznati faktor rizika za rak creva i procenjuje se da izaziva skoro šestinu od skoro 45.000 slučajeva bolesti koja se dijagnostikuje u Britaniji svake godine.

Šunka Foto: Shutterstock

Nitrati i nitriti, hemikalije koje se koriste u procesu konzerviranja ovog mesa, mogu oštetiti ćelije u crevima što dovodi do promena koje mogu da prerastu u rak.

Broj četiri na listi bila su slatka pića, ne zbog nekog specifičnog sastojka, već zato što ova pića predstavljaju prazne kalorije koje mogu doprineti debljanju i samim tim riziku od raka.

- Smanjenje masnog tkiva u telu značiće balansiranje zdravog nivoa kalorija. Ne želim da moje kalorije dolaze od gaziranih pića. Izađete na obrok i popijete veliki sok, a to će imati tonu dodatnih kalorija - napisala je Nikol.

Međutim, ono što je mnoge iznenadilo jeste da odobrava pijenje gaziranih napitaka, jer po njenom mišljenju nemaju veliku štetnost i svrstava ih u nivo sa vodom i nezaslađenim čajem.

Sledeća namirnica na njenoj listi bili su viršle, iz istog razloga kao i prerađeno meso, i pozvala je ljude da umesto toga koriste sirovo meso ili ako su u mogućnosti da naprave kobasica kod kuće i koriste lepinje od celog zrna kako bi ga učinili zdravijim.

Broj šest je bio šećer, posebno dodavanje slatkih stvari u hranu i piće, iz istog razloga zbog koje je pozvala ljude da izbegavaju slatke napitke. Na mestu broj sedam je crveno meso.

- Crveno meso neće povećati rizik od raka prilikom konzumiranja, kao što to čine alkohol i prerađeno meso, ali će povećati rizik od kolorektalnog raka. Ja se obično držim jedne porcije nedeljno. Više se okrećem piletini, ćuretini, ribi, morskim plodovima ili biljnim proteinima poput soje - izjavila je Nikol.

šećeri dijeta Foto: Shutterstock/Nikita Burdenkov

Broj osam na listi bila je jutarnja kafa. Dok šolja kafe neće povećati rizik od raka direktno, Endrjuz je pozvala ljude da razmotre uticaj bilo kog dodatka šećera i pokušaju da ga smanje.

- Volim hladnu kafu leti, ali ona može tako brzo da dobije tako visok sadržaj kalorija. Ono što radim je da ili uzmem dečiju veličinu, i naručim pola slatkog, tako da pola porcije šećera dodam. To je samo smanjenje kalorija jer ta pića mogu lako doći do 800 kalorija - izjavila je Nikol.

Za pretposlednju stavku na njenoj listi izbegavanja, Nikol je upozorila ljude da se čuvaju žitarica koje nisu integralne, poput belog hleba ili belog pirinča.

- Integralne žitarice će vam pomoći da smanjite rizik od raka debelog creva i dojke, a takođe će vam dati više vlakana i hranljivih materija jer se manje obrađuju. Pravim smeđi pirinač, testeninu od celog zrna, tortilje od celog zrna i uvek biram integralne žitarice - rekla je Nikol.

Na kraju, Endrjuz je upozorio ljude da se čuvaju biljnog mleka popularnog u veganskoj ishrani.

- Uvek koristim kravlje mleko i uvek biram mlečne proizvode jer su oni puni hranljivih materija. Zbog neverovatnog kalcijuma u ​​njemu, kravlje mleko takođe smanjuje rizik od kolorektalnog raka - rekla je ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Endokrinolog otkriva koja hrana ne goji, kako stres utične na višak kilograma i kako to sprečiti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje